Тържеството по повод 107-та годишнина от обявяването на Независимостта на България се състоя на площад „Незнаен воин”. Празничното честване започна със стихове, посветени на Родината. След това директорът на Исторически музей – Ботевград  Тодорка Коцева произнесе слово, в което припомни събитията от 22 септември 1908 година, когато в църквата „Св. Четиридесет мъченици” в старопрестолния град Велико Търново е провъзгласен манифест, обявяваш независимостта на Българското царство. През пролетта на следващата година независимостта е призната и от Великите сили.


Вестта за обявяването на независимостта достига и до малкото провинциално градче Орхание, където кмет по това време е предприемачът Върбан Христов Генов.Тържествен звън на градския часовник и църковната камбана огласят града и неговата околност. През целия ден орханийци - силно развълнувани и въодушевени, се стичат към часовника и главната улица „Гурко”. Спонтанно организираното тържество се озвучава от военния оркестър на 16 ловчански пехотен полк, който на импровизиран концерт в градската градина изпълнява националния химн и бойни маршове до късно вечерта. При градски часовник, в кафенетата, кръчмите и дюкянчетата хората се събират на групички. С вълнение и приповдигнато патриотично настроение те говорят за голямото събитие казва. Това се казва още в словото.


Тържеството завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Незнайния воин.


По случай националния празник днес, на страницата на Областната администрация е публикуван поздравителен адрес от областния управител Росица Иванова до жителите на Софийска област. Част от поздравителния адрес гласи: 


Осъзнавайки значението на националното обединение, на общата ни воля да живеем в единна, демократична и преуспяваща България,нека помним и предадем на идните поколения събитията от паметния 22 септември 1908 г., важните уроци на историята, че успяваме, единствено когато сме сплотени и единни, тогава, когато имаме кауза и смелостта да я отстояваме, когато гледаме напред и мислим за утрешния ден на децата и на Родината си.
Нека бъдем активни, уверени и със самочувствието, че от усилията на всички нас зависи България да продължи да се утвърждава като европейска държава, която следва целенасочена политика за укрепване на мира, стабилността, сигурността, човешките права, демокрацията и просперитета в региона, в Европа и в света.
Нека пренесем през времето възторга на нашите деди и да повторим техния възглас:


„Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!"