Започна срещата на президента Георги Първанов, свързана с проблемите в образованието.

На нея присъстват вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев, министърът на финансите Пламен Орешарски, председателят на Комисията по образование и наука към Народното събрание Лютви Местан, председателя на КНСБ Желязко Христов.

Участие ще вземат и президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева, председателя на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Крум Крумов, председателя на Независимия учителски синдикат към КНСБ Аспарух Томов и председателката на Единния национален стачен комитет Живка Желязкова.

Днес е деветият ден от ефективните стачни действия на учителите.

След проведената вчера среща между ръководството на Министерството на образованието и Регионалните инспекторати по образование стана ясно, че засега няма необходимост от удължаване на учебния срок и съкращаване на ваканцията на учениците заради учителската стачка.
Това може да стане след 15-ия ден на стачката.

Най-вероятно загубените часове ще бъдат компенсирани от броя на часовете за преговор или упражнения, както и на лабораторните занимания.

Развръзката се очаква утре, след като министър Вълчев се съгласи на нов кръг преговори със синдикатите, които ще се проведат в петък в МОН.