Специализираната прокуратура е повдигнала, на 25 октомври, обвинения срещу петима участници в организирана престъпна група, създадена с цел разпространение на наркотици на територията на София и Ботевград. Членовете на групата са задържани на 24 октомври 2015 г. при специализирана операция на ГДБОП под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.


Обвинение като ръководител на групата е повдигнато на Георги Петков, който през 2010 г. е бил осъждан за участие в ОПГ за разпространение на наркотични вещества. Като участници в групата са обвинени Марио Наков, Михаил Димитров, Симеон Велев и Константин Найденов (по чл. 321 и чл. 354а от НК).


Според събраните до момента доказателства групата е действала от юли 2014 г. Занимавала се е с разпространение на марихуана, амфетамини, хероин и кокаин. Участниците са използвали като депо за наркотиците жилището на един от участниците в София, където са открити и иззети 2145,11 грама амфетамини, 1544,65 грама марихуана, 20,32 грама хероин. При претърсвания на жилища и автомобили и при обиски на участници в групата са намерени и по-малки количества наркотици, разфасовани в дози за продажба.


По досъдебното производство са разпитани множество свидетели, извършен е следствен експеримент, събрани са и други доказателства.


С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура от 26 октомври 2015 г. на петимата участници в групата е наложено прокурорско задържане до 72 часа. В Специализирания наказателен съд е внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража" на всеки от участниците.


Разглеждането на исканията на прокуратурата е насрочено от СНС за 27 октомври 2015 г.