РОДНИЯТ КРАЙ В МОИТЕ ОЧИ
С КОГО И С КАКВО СЕ ГОРДЕЯ ОТ ИСТОРИЯТА НА РОДНИЯ КРАЙ?


По повод Деня на народните будители Геотехмин и Елаците-Мед направиха подаръци на учениците от етрополските училища


През 2015 г. Елаците-Meg АД и Геотехмин ООД осъществиха нова инициатива в рамките на програмата си за корпоративна социална отговорност „Култура и национална идентичност". Двете дружества решиха да разпалят огънчето на родолюбие у учениците, като ги стимулират да потърсят и претворят в творби събития и личности от родния край, да се обърнат към хубавите народни обичаи и творчество, като поровят в стария скрин на баба или поговорят с близките си за родословното дърво на своето семейство. Така се роди конкурсът за рисунка и съчинение „Родният край в моите очи".


Той се проведе от март до май 2015 г. сред ученици от 1 до 8 клас в седемте училища-партньори в населени места, в които развиваме дейност: СОУ „Христо Ясенов" и ОУ „Христо Ботев" в гр. Етрополе, СОУ „Св. Паисий Хилендарски" в гр. Златица, СОУ „Любен Каравелов" в гр. Копривщица, ОУ „Георги Бенковски" в с. Мирково, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий" в с. Чавдар и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий" в с. Челопеч.
Учениците се състезаваха в три възрастови групи в няколко категории - рисунка, родословно дърво, съчинение и стихотворение. Любителите на родния край от седемте училища предадоха 292 работи, от които 224 бяха рисунки, 46 - съчинения и стихотворения и 22 - родословно дърво. Авторитетно четиричленно жури определи победителите.
Творбите, които предадоха участниците в конкурса „Родният край в моите очи", доказват, че българската духовност е жива и богата и тя има своя живот в съзнанието на малките родолюбци. И още - както казва историкът акад. Георги Марков, председател на журито: „Миналото живее у всеки от нас. Дори и да не го усещаме, то ни свързва с дедите ни, а нашето сегашно е поредният мост, прехвърлен към онези, които ще имат задължението да живеят и след нас".


По повод Първи ноември – Деня на народните будители Геотехмин и Елаците-Мед подариха за учениците на двете етрополски училища СОУ „Христо Ясенов” и ОУ „Христо Ботев” книжки „Родният край в моите очи” и по един DVD диск. Всяка от раздадените книжки е сборник с наградените творби на участниците в конкурса „Родният край в моите очи", На страницити й са автентичните творби на младите автори, които спечелиха първо, второ и трето място в конкурса .
Дискът съдържа моменти от награждаването на първенците в училища-партньори от населени места, в които Геотехмин и Елаците-Мед развиват тази патриотична дейност, между които са СОУ „Христо Ясенов" и ОУ „Христо Ботев" в гр. Етрополе.