Започва втората фаза на акция „Зима“, насочена към пешеходците


Втората част на традиционната акция на полицията „Зима“ ще се проведе чрез кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“, с  основен акцент превенция над поведението на пешеходците, както и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците.


В рамките на кампанията, седмицата от 9 до 15 ноември е обявена за Седмица за пешеходна безопасност, посветена на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия- 15 ноември. 


По време на кампанията контролната дейност на полицейските служители ще е насочена към спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието, движещи се неправилно особено извън населените места. Спрямо всички установени нарушители ще се прилага принципът на нулева толерантност, като ще им бъдат налагат ефективни санкции.


От началото на годината на територията, обслужвана от ОДМВР- София, са настъпили общо 22 пътнотранспортни произшествия с блъснати пешеходци, при които са ранени 23- ма души и е убит един. Девет пешеходци са били ранени поради отнемане на предимството им от страна на водачи на МПС, други двама пешеходци са ранени поради извършено от тях нарушение на пътното платно.


15 ноември е обявен и за Ден без пешеходци- жертви на пътя.


ПРЕПОРЪКИ КЪМ ПЕШЕХОДЦИТЕ


СТАНЕТЕ ВИДИМИ ЗА ОСТАНАЛИТЕ УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА!


За своята лична безопасност и за тази на своите деца се снабдете с връхни дрехи с вградени светлоотразителни елементи или използвайте светлоотразителна жилетка. Така отдалече ще бъдете видими за всички на пътя. Може да закрепите светлоотразителни елементи на връхната си дреха или на ръчния багаж. 


Помнете, че когато сте с тъмни дрехи, сте трудно забележими и рискът от настъпването на пътен инцидент е много по-голям.


ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да СТЕ ВИДИМИ ОТДАЛЕЧЕ, като се ОБОЗНАЧИТЕ СЪС СВЕТЛООТРАЗИТЕЛЕН ЕЛЕМЕНТ, закрепен за връхната дреха или ръчния багаж.


НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА ПРЕСИЧАТЕ! 


По пътищата има множество неосветени маршрути. Ако ви предстои да пресечете пътя на неосветен участък и забележите приближаващ автомобил, ИЗЧАКАЙТЕ ГО ДА ПРЕМИНЕ и едва тогава пресечете безопасно.


 Помнете, че водачът на автомобила ще ви забележи ЗНАЧИТЕЛНО ПО-КЪСНО, когато вече НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРЕДПАЗИ дори ДА СПРЕ! 


ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да пресичате на осветени участъци от пътя, но дори и тогава БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ И НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА ПРЕСЕЧЕТЕ ПЛАТНОТО!


БЪДЕТЕ ПРЕДПАЗЛИВИ НА ХЛЪЗГАВА НАСТИЛКА!


Не започвайте прибързано пресичане на заледено или заснежено пътно платно дори да ви се струва, че приближаващият автомобил е твърде далече. 


Помнете, че движението през заледен и заснежен участък е значително по-бавно, а в стремежа си да преминете бързо преди автомобила, може да се подхлъзнете и да попаднете под гумите му. 


В същото време реалният спирачен път на превозното средство е значително удължен. При съчетание с намалена от снеговалеж или мъгла видимост шофьорът ще ви забележи непосредствено пред автомобила си, когато НЯМА ДА МОЖЕ ДА ВИ ПРЕДПАЗИ. 


ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е ДА СТЕ ВНИМАТЕЛНИ ПРИ ДВИЖЕНИЕ ПО ХЛЪЗГАВА НАСТИЛКА!


ПРОЯВЕТЕ ТЪРПЕНИЕ НА СПИРКИТЕ НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ!


Когато заедно с много други хора чакате на спирката, не подхождайте към автобуса, тролейбуса или трамвая още преди да е спрял. Площта за чакане най-често е заледена. Блъскайки се с останалите, може да се подхлъзнете и да попаднете под колелата на спиращото превозно средство. 


Не се опитвайте да догоните потеглящия автобус, тролейбус или трамвай. Опасността от подхлъзване е голяма. 


Помнете, че в тъмното водачът на превозното средство трудно може да забележи на огледалото за обратно виждане опита ви за качване в последния момент. При слизане не бързайте веднага да пресечете пред автобуса, тролейбуса или трамвая. Съществува голяма ОПАСНОСТ ДА НЕ БЪДЕТЕ ЗАБЕЛЯЗАН/А от водача на автомобил, който в този момент заобикаля спрялото превозно средство. Огледайте се за пешеходна пътека или друго място за правилно пресичане при добра видимост в двете посоки.


ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е ДА СТЕ ТЪРПЕЛИВИ НА СПИРКИТЕ НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ!


ОСИГУРЕТЕ СИ ДОБЪР ОБЗОР И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА ШУМА ПРИ ВАЛЕЖ!


Дебелите връхни дрехи, вдигнатите яки, шаловете и шапките ви правят по-бавни и трудно подвижни като пешеходци. Това ограничава възможностите ви да наблюдавате и възприемате обстановката по пътя или улицата. 


Помнете, че ушанката и шалът пречат да чуете шума на двигателя на приближаващ автомобил. Звукът допълнително се поглъща при валеж, особено при обилен сняг. Бъдете нащрек и си осигурете максимално добро възприемане на шумовете от превозните средства. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е САМИ ДА СИ СЪЗДАДЕТЕ УСЛОВИЯ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА ПЪТНАТА ОБСТАНОВКА И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА ШУМА ПРИ ВАЛЕЖ!


ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ЗАСТИГАЩИ ВИ АВТОМОБИЛИ! 


Когато се движите пеша извън населените места, не забравяйте, че трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток, а при наличие на банкет – по него. Така ще може навреме да видите приближаващия автомобил и да вземете предпазни мерки.


Помнете, че водачът на приближаващия автомобил ще ви забележи МНОГО ПО-КЪСНО и НЯМА ДА МОЖЕ ДА ВИ ПРЕДПАЗИ дори ДА СПРЕ особено ако срещу него светят фаровете на друго превозно средство! Погрешно е да мислите, че шофьорът ще ви види и ще ви заобиколи.


ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е ДА СЕ ПАЗИТЕ САМИ ОТ ЗАСТИГАЩИ ВИ АВТОМОБИЛИ, а при поява в далечината на фарове на приближаващо превозно средство в една от двете посоки – НЕЗАБАВНО ДА ИЗЛЕЗНЕТЕ ОТ ПЛАТНОТО ДО ОТМИНАВАНЕТО НА АВТОМОБИЛА!


ПАЗЕТЕ СЕ ПРИ НАМАЛЕНА ВИДИМОСТ!


Движещите се пеша при намалена видимост, особено при обилен снеговалеж, са още по-трудно забележими за шофьорите – и поради снежната пелена пред фаровете, и поради побелелите им връхни дрехи. В такава ситуация, за да не стане злополука, е много важно пешеходците да напуснат платното или изчистената ивица от него до отминаването на приближаващ отпред или отзад автомобил. Подобна е ситуацията и при гъста мъгла. 


Помнете, че водачите на приближаващите автомобили ви виждат много по-късно, отколкото предполагате. 


ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е ДА СТЕ ИЗВЪН ПЛАТНОТО ДО ОТМИНАВАНЕ НА АВТОМОБИЛА!