Ловчански митрополит Гавриил е приел поканата на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов да бъде сред гостите на Деня на Ботевград – 29 ноември, когато се навършват 138 години от освобождението на ботевградския край от турско робство. Негово Високопреосвещенство ще огласи сутрешната архиерейска Света литургия в църквата „Свето Възнесение Господне” в Ботевград. Църковната служба ще започне от 9 часа. В нея ще участва и архиерейският наместник отец Борис, и други свещеници от Ботевград. По-късно – от 10.30 часа, в двора на църквата – при паметниците на руските воини, Дядо Владика ще отслужи панихида в памет на загиналите за освобождението на Ботевград.


Ето и останалите прояви от празничната програма на общината по повод празника на града:


От 10 часа на площад „Освобождение” ще бъде изпълнен ритуалът по издигане на знамената на Република България и Община Ботевград, след което кметът на града ще поднесе цветя пред паметника на Васил Левски.  Празничното шествие, предвождано от духовия оркестър, ще тръгне към паметника на Христо Ботев, където цветя ще поднесе председателят на Общинския съвет, и ще продължи към църквата „Свето Възнесение Господне”, където, както написахме по-горе, ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите воини.


Началният час на церемонията по полагане на венци и цветя пред Паметника на свободата е 11. От 11.30 часа в големия салон на читалище „Христо Ботев” ще се състои празничен концерт под надслов „На крилете на Свободата” с участието на местни таланти.