Ботевград отбеляза своя празник със скромно тържество.  Както каза  водещият на събитието – Николай Найденов: “Освободихме се от чуждата гнет преди 144 години, но днес, макар по доста различен начин, животът ни отново е повлиян от ограничения, тези на пандемията. 


Ботевград отново посреща скромно своя най-голям празник при спазване на различни препоръки, за да ни предпазят от невидимия и свиреп враг. Но дори и физически дистанцирани, ден като днешния ни събира отново, и то най-вече духовно.“.


В чест на празника нашата талантлива съгражданка – Габриела Партовска - певица и вокален педагог, възпитаничка на Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков“ и СУ “Климент Охридски“, и нейната ученичка Мирена Василева изпълниха на сцената под дъжда две любими родолюбиви български песни – “Я кажи ми, облаче ле бяло“ и “Де е България?“. Изпълненията бяха поднесени като специален поздрав към жителите на града.


Присъстващите граждани и представителите на различни институции и организации, начело с общинското ръководство, отдадоха почит към загиналите за освобождението на Ботевград, поднасяйки венци и цветя пред паметника на свободата. Преди това цветя бяха поставени пред паметниците на патрона на Ботевград – Христо Ботев, и на Васил Левски. 


По традиция тържественото честване на годишнината от освобождението на Ботевград от османско робство започна с изпълнения на духов оркестър “Ботевград“ и издигане на трибагреника и знамената на Ботевград и Европейския съюз. Шествието, предвождано от оркестъра, се отправи към паметника на свободата, където се състоя празничната програма.