Днес официало приключи проектът "Fit for work in Europe", който се проведе през изминалата седмица в ГПЧЕ „Алеко Константиов”, гр.Правец.


Учениците, взели участие в него, са от пет европейски страни – България, Германия, Турция, Испания и Франция. Чуждестранните гости бяха настанени в приемни семейства, у възпитаници на езиковата гимназия.


Целта на проекта бе участниците да се научат, как да кандидатстват за работа във всяка една страна в Европа. Изготвиха презентации за това какви са изискванията за написване на CV, мотивационно писмо и препоръка за всяка от страните участнички. Събраха линкове на сайтове за търсене на работни места в Европа и се осведомиха, как да се подготвят за интервю за работа и как да се държат по време на провеждането му.


Освен това в програмата бяха включени посещения на Велико Търново и София, както и на някои от фирмите в Правец – SIEMENS Ltd, DASF, Riu Resort Pravetz, NIKI Ltd.


В сряда бе проведена българска вечер в училището. Участие в нея взеха учениците към ГПЧЕ и духовият оркестър с мажоретният състав на Ботевград. В четвъртък бе организирана заключителна вечер в ресторант „Баницата” – Правец. Предоставена бе вечеря и жива музика, като по този начин чуждестранните гости имаха възможността да се запознаят с българския фолклор и да се научат да танцуват българско хоро.


Проектът "Fit for work in Europe" е спонсориран от ЕС и е за период от две години. Като следващ момент от проекта се очаква да бъде проведена среща на страните-партньорки във Франция догодина. За жалост на сегашното обучение Франция не успя да изпрати своите представители поради наскоро случилата се трагедия в страната.


Ива Николова