Вчера бяха отворени ценовите оферти на кандидатите да строят магистрала „Хемус” от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч. Участъкът  разделен е общо 60 км и е разделен на два лота.
С най-голям шанс да строи пътят Ябланица - Угърчин (23 км) на "Хемус" е обединение "АМ Хемус лот 1" с водещ партньор българската "Джи Пи груп" (свързвана в сектора с Валентин Златев). Партньори са й испанските "Конструксионес Табоада и Рамос" и "МР сивил уъркс" (Испания), както и проектантската "Трансконсулт-22". Консорциумът е с най-много точки за техническа оферта и с втората най-добра цена: 277.4 млн. лева. При непредвидени обстоятелства стойността няма да може да надвишава 298 млн. лв. Тази стойност обаче внушително надвишава прогнозната - 168 млн. лева. Вместо малко над 7 млн. лева за километър, както планираше държавата, магистралата ще струва между 12 и 14 млн. лв/км, което я прави една от най-скъпите, коментира в днешна публикация вестник „Капитал Дейли”.
Миналата седмица регионалният министър Лиляна Павлова обяви, че строителството на отсечката на „Хемус” ще започне най-рано през 2017 г., което значи 60-километровото трасе да е готово 2020 г. И то ако се приключи с отчужденията, които също ще струват десетки милиони. Преди три години тя твърдеше, че до края на 2017 г. "Хемус" може да е завършена. Сега изглежда, че строежът може въобще да не започне в следващите две години, като най-същественият проблем са парите - за магистралата няма осигурено европейско финансиране, а високата цена може да се окаже непосилна за бюджета – коментира вестник „Капитал”.