През 2006 г. прокуратурата прекратила 12 000 дела поради изтекла давност.
Това отчете главният прокурор Борис Велчев при представянето на доклада за дейността на прокуратурата и разследващите органи пред парламентарната Комисия по правни въпроси. Надявам се да не се стига до подобна срамна статистика в бъдеще, каза главният прокурор. Делът на върнатите от съда дела нараснал на 8%. От внесените 51 070 прокурорски акта, върнати били 4213.
Трудно ми е да отговоря защо нараства броят на върнатите дела и защо през миналата година сме работили по-слабо, каза Велчев, цитиран от БТА. Според него, влошаването на работата на прокурорите по този показател се дължи на възможността те да връщат делата за допълнително разследване, както и на високата натовареност на обвинителите и на липсата на процесуална възможност да протестират определенията на съда за връщането на делата.
Велчев добави, че през 2006 г. прокуратурата е работила по 430 000 преписки и е образувала 230 000 досъдебни производства. Главният прокурор допълни, че са постановени над 46 000 осъдителни и санкционни решения по над 90 процента от прокурорските актове.
Велчев посочи, че прокуратурата среща проблеми в оформянето на съдебните поръчки до други страни. Той посочи и проблема със сградите на прокуратурата. Софийската районна прокуратура е разположена на пет места, а за някои прокуратури липсват сгради, каза Велчев.