Майки от Благоевград се събраха на мълчалив протест пред сградата на областната управа, информира e-79.com.

С плакати „Живеем в Абсурдистан. Маргините  - невинни, майките - престъпници" и „На крив НОИ - майките му пречат" те отново настояха за промени в законодателството. Според него, ако дете под 2- годишна възраст тръгне на ясла, обезщетението за отглеждането му се спира.

Недоволни от промените, протестиращите са категорични, че не е нормално веднъж усвоени пари, да бъдат връщани за отминали периоди, заедно с огромните лихви.
За пореден път майките обявиха своите искания за промяна на действащото законодателство за отпуските по време на майчинство.

„Нашите искания са правителството и НОИ да преразгледат акцията срещу нас, тъй като смятаме, че не е справедливо," каза Елка Бикова.

Трябва цялата тази глупост да отпадне. Това не е справедливо, не е редно и за нас и за бъдещите родители," допълни Николай Михов.

В началото на месец юли, когато се проведе първия протест, майките сезираха Конституционния съд за нарушени граждански права и внесоха петиция до омбудсмана Гиньо Ганев.

Все още обаче никой не им е обърнал внимание. Майките са категорични, че не намират никаква подкрепа от държавата и че чрез своите действия управляващите „засягат най-слабите в държавата."

„На този етап все още се надяваме държавата да ни обърне внимание. Въпреки, че все още чакаме Бойко Борисов да преразгледа нашите искания," заяви Бикова.
Припомняме, повечето от майките имат да връщат суми, които варират от хиляда до над 3 хиляди лева. Сумите включват освен полученото майчинство и лихва в размер на 20 %.