Днес се навършат 119 години от смъртта на шведския учен Алфред Нобел. В негова памет в малкия салон на читалище „Христо Ботев” се проведе състезание под наслов „От училището до Нобеловата награда”, организирано от Радка Гетова – учител по химия и опазване на околната среда, Теменужка Христова – учител по биология и здравно образование, и техни възпитаници. Събитието бе посветено и на природните науки. То започна с компютърна презентация „Човекът зад наградата”, която разказва за живота и открития на Нобел. След това се проведе и самото състезание, в което участие взеха три отбора - от 11 „а”, 11 „б” и 11 „в” клас. Всеки отбор бе съставен от трима ученици.


Надпреварата премина в три кръга. В първия участниците отговаряха на въпроси от областите: „Физика” – превръщане на енергия от един вид в друг, изпарение на веществата; „Химия” – попълване на химични уравнения, свързани с получаване на динамит; „Биология” – да изработят модели на клетки – бактерии, причинители на болести, използвайки пластелин.


За всяка задача отборите разполагаха с 10 минути. През това време други ученици разказаха за нобеловите лауреати и техните открития и за българската следа в историята на наградата. Освен това имаше и въпроси към публиката. За далите верни отговори бяха осигурени награди.


Отговорите на участниците в състезанието бяха оценявани от жури в състав: Илонка Ценкова – старши експерт по природни науки в Регионален инспекторат по образование – София регион, Мария Цонкова – учител по химия и биология, и Асен Донов – учител по химия и биология.


Журито класира на първо място отбора на 11 „б” клас. Второ място си поделиха 11 „а” и 11 „в” клас.  За всички участници в състезанието имаше награди. Директорът на ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” Даниела Колева връчи сертификати на всички ученици, участвали в днешната надпревара. Тя им пожела един ден и те да станат носители на Нобелова награда.


Илонка Ценкова и Радка Гетова също поздравиха учениците за това, че приложиха наученото в часовете по природни науки и се справиха успешно с поставените задания.


Проявата на гимназията бе уважена от Николета Иванова – главен експерт „Образование” в общинската администрация.