По инициатива на общината вчера се проведе информационна среща във връзка с новата оперативна програма „Региони в растеж”, по която ще бъдат отпуснати средства за саниране на жилищни сгради в Ботевград. На срещата присъстваха домоуправители и заинтересовани граждани. Те зададоха редица въпроси към двамата консултанти, дошли да разяснят процедурата за кандидатстване по програмата и допустимите дейности по нейното реализиране.


На срещата присъства и кметът на общината Иван Гавалюгов. Той обясни, че за общината Ботевград са предвидени 9 500 000 лева по оперативната програма за саниране на жилищни и общински сгради. Крайният срок за подаване на проектите е 31 май 2016 г., като до 15 март всеки бенефициент трябва да е подал проектни предложения за минимум 50% от средствата, които му се отпускат по процедурата.


По програмата ще могат да се санират  блокове, проектирани преди 1999 г. Панелните блокове не трябва да са с повече от 35 апартамента.


Обследването и изготвянето на технически паспорти на сградите е непълно безплатно, както и етапите на саниране. Дава се широк спектър на допустимите дейности по програмата – подменят се дограма и покрив, извършват се хидроизолация, топлоизолация и останалите дейности по санирането. Фасадата на съответната сграда задължително се уеднаквява, за да има визия. Всички строително-монтажни работи ще бъдат предписани в техническото обследване на сградата. Това съобщи единият от присъстващите консултанти. Той уточни, че вътрешни ремонти на апартаментите не се извършват.  


Условието е след обновяването да се постигне спестяване на енергия от 60%. Санираните сгради трябва да постигат минимум енергиен клас С.


Според закона, за да се пристъпи към саниране на една сграда, необходимо е съгласието на 67% от собствениците на идеални части. Този момент също бе разяснен по време на вчерашната информационна среща в общината.


По програма „Региони в растеж” се предвижда се предвижда и обновяване на къщи, но има ограничения. Изискването е собствениците на еднофамилни жилищни сгради да са социално слаби. Те трябва да получават социални помощи за отопление. Друго условие е в къщите им да не се извършва стопанска дейност, а да се ползват само за живеене.


В края на срещата кметът Иван Гавалюгов увери гражданите, че за изясняване на казуси във връзка със санирането, могат да ползват помощ от юристите на общината. Комплектът от документи, необходим за кандидатстване по програмата, ще бъде качен на сайта на общината, за да могат заинтересованите лица да го изтеглят оттам.