В навечерието на Игнажден специални гости в Историческия музей бяха децата от едната подготвителна група на ЦДГ „Синчец”. В присъствието на своите родители, баби, дядовци и други гости те пресъздадоха българските традиции, характерни за коледните празници, който събират семейството и сплотяват хората. Като стопанка на музея във възстановката взе участие и Тодорка Коцева. И както повелява традицията, тя оказа голямо внимание и топло гостоприемство на своите гости.


Във фоайето на музея прозвучаха коледни песни и наричания, които създадоха празнична емоция и весело настроение. Гостите аплодира участниците за доброто представяне и най-вече за това, че с желание показват наученото в детската градина за българските обичаи, съпровождащи коледните празници.


За участниците имаше специални подаръци – момиченцета получиха хлебчета във формата на кукли, а момченцата – кравайчета.


След като приключи тържеството, гостите разгледаха изложбата на автентични добруджански носии – 12 на брой. Те са част от колекцията на Калина Михайлова – кметица на село Шуменци, община Тутракан. Част от носиите са били притежание на нейни родственици. Цялата колекция е показвана в Брюксел, съобщиха от ръководството на музея.