В 6.48 часа на 22 декември настъпва зимното слънцестоене и започва астрономическата зима в България. Това съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Днес е един от най-късите дни в годината - продължителността му е 9 часа и 2 минути.


Астрономическата зима представлява интересна точка от пътя на Слънцето по неговата видима небесна траектория, която се нарича еклиптика. Има четири особени точки по този път - точките на пролетното и есенното равноденствие и на лятното и зимното слънцестоене. През зимата дните са най-къси, а тяхната продължителност зависи от географската ширина. През зимния сезон се измерват най-ниските температури, а в районите, по-отдалечени от екватора, през зимата има и значителни снеговалежи.


Зимата завършва с пролетното равноденствие, което е около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември - в Южното полукълбо.


В следващата една седмица времето над страната ще бъде по-топло от обичайното за края на декември. Дневните температури ще са над 10 градуса. Не се очакват валежи, възможни са мъгли в котловините и около реките.


Над 30 декември от север ще нахлуе студен въздух и температурите ще се понижат, като дори дневните ще са около нулата. На места ще превали сняг, повече на изток, но не се очаква образуването на снежна покривка. Новогодишната нощ се очаква да бъде студена, но без валежи.


В началото на януари ще настъпи по-съществена промяна на атмосферната циркулация над Европа и Средиземноморието, което най-вероятно ще доведе и до повече валежи, но и до затопляне около 4-5 януари.