Помощите на нуждаещите се лица ще бъдат раздавани по предварително определен график.  От 14 до 20 януари ще се раздават храни на хората от селата в ботевградска община, а от 21 до 29 – на живеещите в Ботевград. Всички правоимащи от община Ботевград могат да си получат хранителните продукти от пункта в стопанския двор на бившата общинска фирма „Родина 75И”, който се намира на ул. „Севаст Огнян”.


Раздаването на помощи е в изпълнение на Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане по Фонда за европейско подпомагане.


Пакетът от хранителни продукти включва: 5 кг брашно, 3 кг леща, 3 кг спагети, 1,6 кг компот и 1 кг конфитюр.
Освен хората, подпомагани с целева помощ за отопление през миналия отоплителен сезон (2014-2015 г.), към правоимащите са добавени и лица и семейства, инцидентно пострадали при бедствия и аварии от 2012 г. до сега.


Раздаването ще се извършва от служители и доброволци на Българския Червен кръст в обособените за целта 311 пункта, като всеки правоимащ ще получава хранителните продукти срещу подпис и документ за самоличност.


Оперативната програма се управлява от Агенцията за социално подпомагане и се осъществява със съдействието на местните власти.