Страх


Потъваме във пълен мрак,
Когато силно ни обземе
човешкият ни земен страх.
Души ни неговото бреме …


А лошото е само миг.
Останалото е безвремие,
Изтръгнало пореден вик
от гниещото ни съвремие…


Това е стихотворението, дало заглавието на новата, трета по ред поетичната книга на ботевградчанката Малинка Цветкова. За него тя казва, че е отзвук от атентата срещу френския сатиричен седмичник „Шарли Ебдо”, извършен на 7 януари  2015 год.


„Озаглавих книгата „Страх”, защото всеки човек изпитва страх, страх от неизвестното, от бъдещето. Страх е имало и ще има, но ние трябва да се научим да се борим с него.  Аз го правя като се наслаждавам на красотата във всяко нещо. Вече осем години се боря с живота на остров Ибиса. Сблъсквала съм се с какви ли не трудности…И винаги съм била заобиколена от красота, която изобилства на острова…Вече съм сигурна, че тя ми е давала сили да преодолявам страховете и трудностите и да продължавам напред”, споделя поетесата.


Стихосбирката съдържа над 30 стихотворения, като към някои от тях са публикувани мисли на авторката. В творбите си Малинка Цветкова изразява вълнения, породени от щастливи моменти, но и разочарования през изминалите седем месеца, оставали дълбоки следи в душата й. Както тя самата казва: „Седем месеца от моя живот – мисли и чувства.”.


Авторката посвещава своята трета стихосбирка на баща си. „Посвещавам тази книга на баща ми Божко, който ме научи да се боря…”, пише в началото на поетичната книга.


Редактор на стихосбирката е Марин Тачков. Илюстрациите в нея са дело на художничката Цветелина Атанасова, компютърна обработка – Николай Мичков.


Премиерата на поетичната книга „Страх” ще се състои на 19 януари от 17.30 часа в малкия салон на читалище „Христо Ботев”. Стихосбирката ще бъде представена от литературния критик Марин Кадиев – председател на Съюза на независимите български писатели. Ден преди представянето в Ботевград, авторката и редакторът на стихосбирката ще гостуват на читалище „Никола Ракитин” в село Трудовец. Това съобщи Малинка Цветкова за читателите на botevgrad.com.


На въпроса каква е нейната равносметка за изминалата 2015 година, Малинка Цветкова отговори така: „Между Ботевград и Ибиса премина 2015 година за мен. Три пъти пътувах до България, публикувах 3 книги, направих 4 представяния, спечелих 6 награди на национални и международни конкурси. След 7 години и половина най-накрая имам шанса, макар и в чужда държава, да работя това, за което съм учила, спечелих нови приятели, загубих скъп човек, моето спокойствие, лиших се от много неща...”.