Кметът Иван Гавалюгов проведе днес първия си брифинг с местните медии. Първият въпрос, на който той отговори, бе свързан с широко дискутираната по националните медии тема за замърсената вода в Ботевград, която с основание разтревожи жителите на града.
Иван Гавалюгов сподели, че в детайли се е запознал с проучването на Асоциация „Активни потребители”, което показва, че питейната вода в Ботевград е една от най-замърсените в страната.  Според него резултатите от това изследване са неприятни, но не са неочаквани.


„Ботевград е сред градовете, в които питейната вода е със завишени стойности на патогенни микроорганизми – колиформи и ешерихия коли. Съдържанието на желязо също е над допустимите стойности. По няколко химически показатели сме близки до максимално допустимите стойности. За съжаление сме единственият град, който е с три показателя – два микробиологични и един химичен, надвишаваме максимално допустимите стойности. Не бих искал да се ангажирам с коментар на достоверността и коректността на резултатите от тези проби. Те нямат официален характер. макар че в документа, с който се запознах, се твърди, че са направени по съответните утвърдени практики и за извършени в съответните лицензирани лаборатории, както и че някои от резултатите са били изпратени за допълнителен анализ в различни независими лицензирани лаборатории. При всички положения това е повод за безпокойство, каза Иван Гавалюгов. -Основното, което се изтъква като причина, е остарялата водопроводна мрежа. Това, което прави впечатление от този анализ, е, че градове без констатирани превишения на допустимите стойностите, са тези с изцяло подменена водопроводна мрежа. Като такива са посочени Етрополе, Враца, Монтана и други. Това е нещо, което категорично доказва необходимостта от подмяна на старата водопроводната мрежа в Ботевград”, допълни той.


Според Гавалюгов, тревожен е фактът, че замърсяването на водата от обществената чешма и тази в общината е едно и също, с изключение на пробата, която показва наличие на завишени стойности на желязо в първата. Излиза, че водоизточникът на обществената чешма в определения период, в който са взети пробите, – август, септември, октомври, не е от така наречените стубленски водохващания, а от градския водопровод. Наличието на желязо също е резултат от корозиралата водопроводна мрежа. А знаем, че така наречените обществени чешми ползват собствена, допълнително изградена водопроводна мрежа,  коментира кметът.
 


„Нека все пак да не звучи като някакъв опит за успокоение, но в доклада се посочва, че тези завишени стойности нямат пряка опасност за човешкото здраве. Те обаче представляват потенциална опасност, тъй като в световната практика има случаи на заразявания”, каза още Иван Гавалюгов. Той съобщи, че вече е разговарял с управителя на ВиК и е разпоредил да се направят съответните проби на водата в Ботевград.


„Основният извод на авторите на доклада е, че средствата не трябва бъдат приоритетно насочени в изграждането на пречиствателни станции за отпадни води, а в подмяна на остарелите водопроводни мрежи и системи”, подчерта Иван Гавалюгов и в заключение  направи следния коментар:  „Това звучи много актуално за нашия град, тъй като през предходния програмен период не вложихме въпросните 20 000 000 лева, отпуснати от Министерството на околната среда и водите, в подмяна на водопроводната мрежа, а в изграждане на пречиствателна станция за отпадни води – нещо, което е необходимо на Ботевград, но категорично считам, че тези средства, каквото всъщност е и заключението на авторите на доклада, приоритетно трябваше да се вложат в изграждането на нова водопреносна мрежа. Първо подмяна на водопровода, после изграждане на пречиствателни станции за питейни води и накрая – пречиствателна станция за отпадни води. Разбира се, всеки един компонент е нужен, те не са взаимнозаменяеми, но ако трябва да степенуваме по приоритет, така трябваше да се случат нещата.”.


Да припомним, че за първи път от години насам в бюджета на общината са заложила средства за подмяна на водопровод в Ботевград. Сумата е в размер на 250 000 лева.