Експерти от РЗИ – Софийска област взеха публично проби от водата за питейно-битови нужди в Ботевград. Пробонабирането бе извършено днес в присъствието на представители на местните медии и на ВиК София. 


От сдружение на „За чиста вода“, което разпространи информация в национални медии , че водата на Ботевград не се пречиства и съдържа ешерихия коли и ентерококи, не дойде нито един представител. По телефона бе осъществена връзка с председателя на въпросната организация – Иван Николов, който обясни пред служител на РЗИ, че не бил уведомен за днешното публично пробонабиране.


В рамките на близо два часа бяха взети общо осем проби от различни райони в града – търговски обект на бул. „Трети март“, търговски обект в ЖК „Саранск“/ул. "Преслав“/, Автогара, обществената чешма в градинката при светофара на зала „Георги Христов“, обществената чешма при бившето ТКЗС, обществената чешма в ЖК „Васил Левски“ /нова част/, търговски обект срещу административната сграда на ВиК и от обществената чешма пред нея. 


Вземането на всяка проба бе предшествано от щателна дезинфекция на чучура и от 10-минутно източване на водата.  За съхранението им се използваха стерилизирани съдове за еднократна употреба и хладилна чанта. На място бе установено количеството остатъчен хлор, което бе между и 0,1 - 0,3 мг/л., което ясно показва, че водата за питейно-битови нужди в Ботевград се хлорира, и то в норми.


Взетите проби ще бъдат дадени за микробиологично изследване в лицензирана лаборатория. Резултатите ще бъдат оповестени публично чрез местните медии. 


Припомняме, че за периода 01.01.2020 г. до 11.03.2020 г. са извършени 21 броя пробонабирания на питейна вода от водопреносната мрежа на Ботевград. Лабораторните анализи на всичките проби установиха съответствие на водата по микробиологичните показатели, съгласно изискванията на Наредба №9 от 16 март 2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели /обн. де. бр. 30 от 28 март 2001 г., изм. и доп. дв. бр. 6 от 16 януари 2018 г./. 


Постоянен мониторинг на качеството на водата както в Ботевград, така и в селата, се прави от ВиК София по график и места, определени от РЗИ София област.