Организирани са инженерни части да проверяват дали в шесткилометровата зона в Челопечене има някакви осколки или неща, които са изхвърчали от складовете.

Това съобщи министърът на отбраната Николай Цонев в пленарната зала на парламента, цитиран от БТА.

Той изрази предположение, че до края на деня обезопасената зона ще бъде стеснена до около един километър.

Министърът каза още, че са направени аеро снимки и общото мнение е, че от общия сграден фонд на поделението е останала само сградата на щаба, всичко останало е взривено.

Цонев добави, че поделението в Челопечене, което е пряко подчинено на ГЩ на БА, има два цеха за сглобяване на боеприпаси и излишни взривни вещества и склад за боеприпаси.

Досега взривявания на боеприпаси в района на поделението не са извършвани. Поделението е в процедура на закриване и от две седмици не са извършвани действия по утилизация, допълни той.

В складовете е имало 1494 т. боеприпаси, вече няма никаква опасност за населението, посочи Цонев.

Министърът каза, че никакви договори с частни фирми не са сключвани, охраната на поделението е от държавна фирма "МОБА" на Министерството на отбраната.

Той обясни, че първо е взето решение да се обезопаси двукилометрова зона около взривовете.

Заемайки се с обезопасяването, се забавихме с информацията, което аз приемам за своя грешка, и не уведомихме по-бързо обществеността, за да не се притеснява, каза министърът.

Цонев добави, че по мнение на експертите е решено да се увеличи зоната за безопасност на шест километра.