Петдесет и двама родители и двама учители са се подписали под протестно писмо срещу директора на ОДЗ „Звънче” Маргарита Николова. Писмото е адресирано до кмета на общината Иван Гавалюгов, до председателя на ОбС Мартин Тинчев и до председателя на Постоянната комисия по образование към местния парламент – Стефка Граматикова.


Неразбирателството между родители и директор е възникнало още по време на предишното общинското ръководство. Родителите направили подписка „против едноличните решения на г-жа Николова и осъществели среща с тогавашния кмет Георги Георгиев. От своя страна той им обещал, че ще вземе необходимите мерки, но това така и не се случило, се посочва в началото на протестното писмо. В него са конкретизирани причините, предизвикали недоволството на родителите. Те твърдят следното:


1.Срещу директора на тази детска градина има внесени няколко жалби през последната година. Те остават без отговор. Искаме незабавно мнение по тях и развръзка по поставените въпроси;
3.Госпожа Николова многократно обявява пред родители и учители, че "тя е законът" и налага нейното мнение по отношение на избор на учебници, начин на преподаване, методика и др. Категорично не сме съгласни с такова авторитарно управление;.
3.В детската градина непрекъснато се събират пари за неща, които са грижа на ръководството - за закупуване на матраци, за чаршафи, за консумативи, за вода. Според нас това е противозаконно; 
4.Еднократно в годината се събират пари за закупуване на костюми и екипи за всяко извънкласно занимание. Репликата на госпожата е, че щом не плащаш, няма да участваш" в концерта. Някои деца участват в повече от две извънкласни форми и родителите са принудени да заплащат немалка сума. Реакцията ни към това изискване беше да разговаряме и да стигнем до споразумение, но г-жа Николова отказа разговор;
5.От тази учебна година в детската градина няма музикален педагог. Той напусна учебното заведение под натиск, унизен и осмян пред нас родителите и пред колегите си от ръководството на градината. Всеки ден ние усещаме липсата на такъв специалист и настояваме да бъде назначен, колкото се може по-бързо. Насочваме вниманието ви към този кадрови проблем, защото той не е единичен случай, а начин на управление на ОДЗ "Звънче"; 
б.Като последно в нашето писмо ще споменем отношението и възпитанието на директорката. Според нас това е основният проблем за липсата на диалог. Всеки един от нас е бил свидетел на грубите думи към деца, учители и родители. Децата споделят как директорката е обиждала леличките и госпожите в групите. Самите деца също са били обект на обиди и лошо отношение. Всичко това води до нездрав, тревожен и напрегнат климат за работа в детската градина; 


Протестното писмо завършва с думите: „Споделяйки това и премълчавайки още много подробности и детайли, ние родителите на децата от ОДЗ "Звънче" настояваме да се вземат бързи и адекватни мерки. Искаме децата ни да бъдат обучавани от усмихнати и спокойни учители. Искаме да живеят в здравословна среда и да се чувстват защитени.”.


Кметът на общината Иван Гавалюгов се е запознал с писмото на родителите. Той спомена за него още на първия си брифинг с медиите. Тогава Гавалюгов съобщи, че ще проведе среща с родителите и директора на детското заведение. Такава среща вече е инициирана. Тя ще се състои във  вторник – 2 февруари, от 18 часа в малкия салон на читалище „Христо Ботев”.


Вчера в общинската администрация се е провела среща на председателя на ОбС и членовете на Постоянната комисия по образование с родители. На нея са присъствали и шест човека от персонала на детската градина. Пред представителите на местния парламент, родителите са потвърдили написаното в протестното писмо. Те настояли  Маргарита Николова да бъде освободена от директорското място на ОДЗ „Звънче”. Според тях тази крайна мярка е наложителна за възстановяване на спокойната атмосфера в детската градина.  


По време на срещата в общината, в детската градина е трябвало да се проведе родителска среща. Тя е била насрочена лично от Николова. По думи на родители, подкрепили протестното писмо, тя им позвънила на 26 януари, за да им съобщи, че на следващия ден, точно когато родителите трябвало да се срещнат с представили на местния парламент, ще се проведе родителска среща. На срещата в детската градина обаче отишли само двама родители, научи наш репортер


Какво ще произтече от насрочената на 2 февруари среща между родители, учители, директор и ръководството на общината, предстои да разберем. Междувременно потърсихме за коментар директора на ОДЗ „Звънче” Маргарита Николова. Нейните първи думи бяха „Изляха кофа с кал върху лицето на детската градина…”. По думи на Николова проблемите се подклаждат от трима учители в детската градина. „Те насъскват родителите срещу мен, без да имат основание за това. Попитайте д-р Стойна Петрова защо нейният внук тръгна петгодишен на училище. Това стана заради учителката, която създава проблемите в детската градина.  От 28 години работя като детска учителка, от 5 години ръководя ОДЗ „Звънче” – никога не е имало оплаквания от мен”, каза Маргарита Николова пред наш репортер. Тя сподели, че се е запознала със съдържанието на протестното писмо. „В него пише, че в детската градина са събирани пари за матраци. Това не отговаря на истината. Матраците са ни дарени. За този дарителски акт има съставен договор и аз ще го покажа на предстоящата среща. Твърди се също, че хора от персонала са напуснали под мой натиск. Ако това е така, защо те не са подали жалби срещу мен, а го правят други хора вместо тях? Не отговаря на истината и твърдението, че съм наложила мнението си по отношение на учебните помагала. Предложих точно тези помагала с мотива, че те дават възможност за обучение на децата с интерактивни методи, а за тази цел детската градина разполага с мултимедия. Тогава нито един родител не дойде при мен да изрази несъгласие с моето предложение”, обясни директорът на детската градина и допълни: „Винаги съм се стремяла да работя в интерес на детската градина. Миналата година спечелихме проект на стойност 30 000 лева за ново оборудване. Мнението на инспекторката от Регионалния инспекторат по образование е, че ОДЗ „Звънче” е най-привлекателното детско заведение в Софийска област. И можеше да стане още по-хубаво, ако беше направена подписка за изграждане на физкултурен салон в детската градина, за да има къде да си провеждаме тържествата и да можем да каним повече гости на тях.”.


По думи на Маргарита Николова, има родители, които твърдят, че не са подписвали протестното писмо, а в същото време подписите им фигурират под него. "Те искат да се изясни как е станало това", сподели още тя.


Конфликтът между родителите и директора стана достояние на целия Общински съвет. Днес родители на деца, които посещават ОДЗ „Звънче”, присъстваха на редовното заседание на местния парламент. След като дневният ред бе изчерпан, те поискаха думата, за да изразят своите тревоги около напрегната обстановка в детската градина. Родителите настояха пред кмета на общината още утре да отстрани Маргарита Николова от длъжност, за да не й се дава време да покрие нарушенията, които била извършила. Освен това те поискаха от общинското ръковдство на провери какво е текучеството на деца и перосонал в детската градина. Той им отговори, че проверки ще бъдат извършени, а що се отнася до отстраняването на Николова, няма законово право за подобни действия. Гавалюгов каза още пред родителите, че преди да предприеме каквото и да било, ще изслуша и двете страни на предстоящата среща. Той посъветва родителите да се обърнат и към Регионалния инспекторат по образование.