Повече от два часа продължи срещата между директора на ОДЗ „Звънче” Маргарита Николова, учители и родители на деца, които посещават детското заведение. Срещата се състоя тази вечер от 18 часа в малкия салон на читалище „Христо Ботев”. Тя бе инициирана от кмета Иван Гавалюгов. На нея присъстваха и общински съветници, и медии.


Повод за провеждане на срещата бе протестното писмо на родители и учители срещу методите и стила на управление на директора, за което съобщихме неотдавна. Кметът Иван Гавалюгов даде думата на всеки, пожелал да вземе отношение по отделните точки писмото. Най-напред в обсега на спора попадна начина, по който е била въведена новата образователна програма в детската градина. Родителите споделиха, че  Маргарита Николова ги информирала, че децата от подготвителните групи ще учат по нови помагала, след като вече била направила заявката за тях. Според тях не е редно по средата на учебната година да се сменят помагалата на децата. Учители ги подкрепиха, като заяви, че директорката сама е взела решение за смяна на образователната програма в детската градина, без да поиска тяхното мнение.


На въпрос на родители – кой трябва да избира помагалата, по които да се обучават децата, Маргарита Николова отговори:„Учителите имат право да избират и да решават заедно с директора. Избрала съм иновативна програмна система, която предоставя възможност за използване на мултимедия.”. 


Думата за мнение по тази тема поиска Таня Цанова – директор на ЦДГ „Синчец”. „Всичко това, което се случва тук, е грозно. Когато става дума за моето, аз имам всичките права на света да го защитя и всичко, което произтича от това. Аз искам най-доброто за моето дете и ще направя всичко възможно то да се чувства най-добре, най-комфортно, най-обучено, най-обгрижено. Защото то е моето дете. Всичките Ваши деца, са и наши деца, защото ние сме с тях от сутрин до вечер”, каза тя. Г-жа Цанова обясни, че помагалата за подготвителните групи се поръчват през март месец, което е изискване на Министерството на образованието.  Учебните програми и помагала се избират от педагогическия колектив, обсъждат се на педагогически съвет и се заявяват от директора. Директорът е човек, който ще избере винаги най-доброто за Вашите деца. Той иска неговата градина да изпрати най-обучените и най-възпитаните деца в училище. Защото училището прави рекламата на детската градина. Това каза още Таня Цанова. „Родителите трябва да знаят. Те винаги са съпричастни. Ние разчитаме за всичко на тях и им съобщаваме всичко, което се случва с децата”, допълни тя. Таня Цанова обясни, че  в детската градина, на която е директор, през миналата година е въведена същата образователна програма. 


Изказването на директорката на ЦДГ „Синчец” бе аплодирано в залата. Една от майките се изказа, че това е пример за интелигентен подход към родителите. „Ако към нас бе проявено подобно отношение, ако имахме директор, който застава срещу нас, говори с нормален тон, обяснява,  ние нямаше да бъдем днес в тази зала”, подчерта тя.


Родителите поискаха изясняване и на други въпроси: Защо директорката е искала от тях пари за матраци?; Защо през миналата година, по време на сборните групи, е имало деца, които са спали на земята? Каква е причината за напускането на музикалния педагог Поля Герашка, както и за намеренията на други учители, от които те са доволни, да напуснат работа?. Защо г-жа Николова налага тормоз на децата да ядат?; Как директорката определя кои деца могат да посещават сборни групи и кои не могат?; Защо г-жа Николова налага тормоз на децата да ядат?
В отговор на първия въпрос Маргарита Николова заяви, че всички родители са запознати с правилника за вътрешния ред, според който родителите по желание могат да подпомагат финансово детската градина чрез дарения и спонсорство. По втория тя отрече, че деца са спали на земята. „Става дума за две деца. Те не са спали на земята, а на матраци, които се наложи да внесем в спалното помещение, за да съберем децата, посещаващи сборна група, на едно място”, обясни Николова. По нейни думи музикалният педагог Поля Герашка е напуснала по собствено желание, а що се отнася до г-жа Соколова – тя също сама поискала да напусне, след като й била направена забележка за това, че си тръгнала 15 минути по-рано от работа. Учителката, която присъстваше на срещата обясни, че попитала главния учител да си тръгне, и то след като родителите си взели децата от групата. Главният учител пък  отрече да е давала разрешение : „Действително г-жа Соколова ми каза, че си тръгва, а аз отговорих, че оставам.”.
Маргарита Николова отхвърли и твърдението, че е тормозела децата да ядат. Родители обаче приеха и тези нейни думи за лъжа, като споделиха, че децата им се оплакали, дори изпитвали страх от нея.


Дълго бе коментирана темата за сборните групи през лятото. Николова обясни, че предварително се дава заявка колко деца ще посещават сборна група. Родителите попитаха защо през миналата година е заявила само пет деца, като е имало повече желаещи. Според тях информацията, която Николова е представила в общината, не била достоверна. Майка разказа как директорката отказала да приеме детето й в сборна група и й се наложило да потърси съдействие от отговорен служител в общината, за да може това де се случи.


Коментарът на кмета Иван Гавалюгов бе, че няма квота колко деца да посещават сборна група, а детската градина, която работи през лятото и приема децата от другите детски заведения в града, се определя на ротационен принцип.    


Общото в повечето от последвалите изказвания бе, че Маргарита Николова демонстрира авторитарен стил на управление, с нея не може да се води нормален диалог,  държи се грубо с родителите и разединява, и обижда колектива вместо да го сплотява, което, от своя страна, нагнетява атмосферата в детска градина. Николова имаше възможност да се защити. Тя категорично отрече твърденията, че се е държала непристойно с учители и родители, както и че си е позволявала да отправя обидни думи към тях. Според директорката „хора отвътре подклаждат конфликт във взаимоотношенията между нея и родителите. 


Странно прозвучаха две  реплики на г-жа Николова – че не познава родителите на децата и няма пряк контакт с тях, както и че не влиза в едната подготвителна група, защото не й е приятно.


По време на срещата се чуха и различни мнения – в подкрепа на директора. Изтъкнати бяха нейните професионални  умения и опит на дългогодишен педагог, както и заслугите й за обновяване на материално-техническата база на детската градина.
След като изслуша всички изказвания, кметът Иван Гавалюгов обяви, че за себе си има виждане как трябва да бъде решен проблемът, но ще го сподели утре – сряда /3 февруари/ на среща с членовете на Постоянната комисия по образование към Общинския съвет. Той каза още, че ще поиска и тяхното становище за преодоляване на конфликтната ситуация и възстановяване на спокойната обстановка в ОДЗ „Звънче”.


В заключение кметът заяви следното: „Бях запознат с проблема преди около две седмици. Имах намерение и желание този проблем да не стига до медиите, тъй като считам, че никой не печели от това. За съжаление и двете страни не намериха начин да се срещнат и да водят този разговор там, където му е мястото – на територията на детската градина. Включително и с колектива на детското заведение. Бях принуден в тази връзка да предизвикам среща и, разбира се, да поканя медиите. Предупредих и директорката, че ако не успее да намери диалог и подходящ тон с родителите, които категорично заявяват проблемите си, които не са един или два, включително и тези с учителките, проблемът наистина ще стане публичен и ще се чуят много неприятни неща, които няма да говорят добре за нас, като граждани на този град. В крайна сметка, след като не се стигна до такава среща, се стигна но днешната, която аз пък считам за полезна. Не съм съдия и днес не съм тук в тази роля, не осъждам нито едните, нито другите. Свикнал съм, и смятам, че така трябва да бъде, да чувам и двете страни. Признавам, не мисля, че това беше най-подходящата форма, но се оказа единствената възможна.”.


Иван Гавалюгов благодари на двете страни по конфликта, че по време на срещата са се придържали към добрия тон и че са били достатъчно откровени и смели да споделят за проблемите и да се изправят лице в лице.


Конфликтът в детската градина не е от скоро. Родителите са потърсили съдействие от предишното общинско ръководство, но то не е взело никакво отношение за преодоляването му.