Мъжкият баскетболен отбор на Балкан вече е без треньорско ръководство. Оказа се, че старши треньорът Влада Вукойчич, кондиционният Бранислав Голубович, както и физиотерапевтът Иван Касапов, са били подали предизвестия за разтрогване на договорите им с клуба. И срокът на тези предизвестия е изтекъл вчера. Вукойчич е подал това предизвестие още в края на миналата година, непосредствено преди мача с Лукойл Академик. Помощник-треньорът Любомир Лилов досега е бил без договор. 


Три дни след избора на новото ръководство на БК Балкан, който стана на проведеното на 25 януари Общо събрание, новият Управителен съвет на клуба инициира среща с играчите и треньорите в присъствието на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов. На тази среща те получиха категорично уверение от кмета, че ще бъдат обезпечени до края на състезателния сезон. Ето точните му думи: 


"Община Ботевград осигурява 60 процента от необходимия бюджет до края на сезона. Останалите 40% ще бъдат търсени и ще бъдат намерени. Т.е. това означава, че отборът ще бъде осигурен на 100 процента по договорите, които е подписал." Освен това Гавалюгов каза, че отборът няма да бъде натоварван с очаквания на всяка цена. Основното е тимът да продължава да радва многобройните любители на баскетбола в града с добрата си игра, която показва до момента. С тази цел Ботевград кандидатства и за домакинство за Купата на България. 


На срещата с кмета и новия УС играчите запазиха мълчание. Единственото изявление бе на капитана Мартин Маринов. Ето неговите думи: "Продължаваме да работим и се надявам да се представим добре за Купата. Защото по принцип Балкан не играе добре в този турнир. Ще играем кръг за кръг. Да няма някакви цели като спечелване на купата. Ще играем спокойно и каквото стане."


На същата тази среща старши треньорът Влада Вукойчич каза, че е подал предизвестие за прекратяване на трудовия му договор с клуба, което новото ръководство и кметът чуваха за първи път. Вукойчич обясни още, че с идването си през август е получил уверението, че през декември или януари ще бъде привлечен още един класен играч, за да може отборът да постигне високите си цели. Което от новоизбраното ръководство на клуба не гарантира, че ще се осъществи. 


Именно след тази среща и получените уверения, че ще бъде осигурено пълно покритие на предварително подписаните договори с клуба, започнаха странните неща. Вчера следобед, на 28 януари Любомир Лилов и капитанът Мартин Маринов поискали среща с новия председател на УС Михаил Михайлов. Те му предали желанието на досегашния изпълнителен директор Цветан Луканов да продължи да ръководи мъжкия тим до края на сезона. Със средствата, обещани от общината, които възлизат на 200 000 лева , а ако се наложи допълнитени разходи, те ще бъдат осигурени от самия него. Същата вечер, непосредствено след редовната сесия на Общинския съвет, кметът Иван Гавалюгов провел телефонен разговор с Цветан Луканов. От думите на управителя на ЛЕКС Груп станало ясно, че това негово желание, предадено от Лилов и Маринов, не отговаря на истината и че той се бил отказал от баскетбола. От което не се разбрало каква всъщност е истината.


В момента отборът е в безтегловност. Новоизбраното ръководство все още не е встъпило в длъжност, тъй като трябва да бъде регистрирано. Днес сутринта председателят на клуба Михаил Михайлов се срещна с играчите на мъжкия отбор в Арена Ботевград. Те не бяха по екип, тъй като им било казано, че нямат треньори. Самите играчи обясниха, че те нямат нищо общо със създалата се ситуация. И след това облякоха тренировъчните екипи и започнаха да тренират сами. Михайлов им обясни, че още на следобедната тренировка ще има треньор, който да я води. Също днес сутринта Любомир Лилов предостави и папка с подадените от треньорите и разписани от Цветан Луканов предизвестия за прекратяване на договорите им. Освен това Любомир Лилов поиска от Арена Ботевград да бъдат изнесено оборудване, закупено от ЛЕКС Груп. Сред тях са пералня и сушилня и за уредите във финтес-залата.


Как ще се развият нещата по-нататък, никой не може да гадае. Ясно е само, че бумерангът е хвърлен.