В последните дни две изказвания на ръководители на Пристанище Варна звучат обезпокоително за баскетболния клуб на града. Именно пристанището е основният спонсор на Черно море Порт Варна, а според ръководителите му то трябва да насочи средства към развитие на морските спортове. Ето изказване на шефа на борда на директорите в Пристанище Варна Димитър Атанасов, публикувано в narodensport.eu: 


„Пристанището дава много за спорта на града. Ние искаме да прецизираме тези пари и за баскетбола. Има разговори да бъдат насочени изключително и само за детското ветроходство. Не е работа на едно търговско предприятие да се меси в работата на клубове, спортни успехи и състезания. Ние искаме по-широк кръг от деца да участва в спорта – по-нататък кой ще стане лекар, кой – адвокат и кой – спортист е друга тема. 


Вече 7-8 месеца финансираме баскетбола, но трябва да видим как се развиват. Има някакви процеси, от които наистина не се интересувам и не са наша работа. След като видим как се развиват нещата може би ще отидем в посока да спрем. Останаха малко месеци, иначе досега сме давали средствата. Имахме разговор с клуба за по-прозрачна отчетност на финансирането. Ние имаме един рекламен договор и те не са длъжни, но в крайна сметка всеки иска да знае като дава средствата, да отиват в правилно направление. 


Искаме едно морско предприятие със сгради и собственост на море да подпомага малко повече морските спортове.” 


Преди няколко дни изпълнителният директор на варненското пристанище Петър Сеферов коментира пред медии желанието за развитие на яхтения спорт. Ето какво пише nautica.bg: „Пристанището иска да развива яхтения спорт. Много по-нормално да инвестираме във ветроходството и в морските спортове, отколкото в баскетбола. Това е и мнението на останалите от ръководството на порта. Но не е нормално да карате яхти и да плащат докерите за това, без да сме ги питали." 


Миналата седмица настъпи фундаментална промяна в ръководството на Черно море Порт Варна с напускането на Симеон Варчев. След малко повече от месец клубът ще има нов президент и изпълнителен директор, които ще се изправят пред предизвикателството да стабилизират ситуацията.