Старейшините от индианско село в Североизточна Аржентина решиха да поставят под двумесечна карантина младежите си, за да ги предпазят от влиянието на цивилизацията.

По този начин те искат да органичат "духовната безпътица на модерното общество", разказва Би Би Си.

Във Форт Мбороре е забранено внасянето на алкохол, а на всички жители под 20-годишна възраст е забранено да го напускат.

Мярката бе предприета, след като само за една седмица двама младежи се самоубиха, а трети направи опит да посегне на живота си.

Според старейшината на селото Силвино Морейра младите хора от племето гуарани приемат обичаите на белите и това ги води до "духовно безпътство".

Морейра смята, че общината е застигната от криза "поради греховете на белите хора".

Той събрал екип от 70 доброволци, които ще охраняват селото околовръст, като не пускат младежите да излизат. Ако тази своеобразна карантина даде резултати, след 60 дни може да бъде удължена.

Форт Мбороре се намира близо до известния водопад Игуасу, който привлича хиляди туристи. Жителите на селото им продават изделия на народните си занаяти.

В сравнение с останалите южноамерикански държави коренното население на Аржентина е малобройно. Там, където се е запазило - главно в северните райони на страната, индианците живеят в крайна бедност и постепенно губят своя език и обичаи.