Обобщен доклад относно трудовия травматизъм през 2014-2015 г. на територията на Софийска област беше представен на съвместно заседание на Областния съвет по условия на труд и Съвета за тристранно сътрудничество , което се проведе в Областната администрация. Според доклада, изготвен на базата на статистически данни на ТП на НОИ – РУСО Софийска област, както и на данни от информационната система на ИА „Главна инспекция по труда”, голяма част от трудовите злополуки са вследствие на неизправни машини, стара техника, недостатъчен вътрешно-фирмен контрол за спазване правилата за безопасност и здраве при работа и други. Любомир  Владимиров, който оглавява Дирекция „Инспекция по труда”, увери присъстващите на срещата, че ще насочи усилията си в посока намаляване на трудовия травматизъм, като една от заложените мерки през тази година е „Извършване на проверки в предприятия, оказващи съществено влияние върху нивото на трудовия травматизъм и професионалните болести в страната”.
В доклада се посочва още, че през изминалата година акцент в дейността на Инспекцията е бил поставен върху контрола по използване на еднодневни трудови договори на основание чл. 114а от Кодекса на труда, във връзка с прибиране на селскостопанска продукция. Отбеляза се, че много земеделски производители са се възползвали от тази законова възможност, което от своя страна прави Софийска област седма в България по сключени еднодневни договори.
На срещата беше дадено предложение едно от предвидените за тази година заседания на Областния съвет по условия на труд да бъде изнесено в предприятие на територията на Софийска област, с цел разпространяване на добри практики.
Също така от КНСБ беше внесено предложение във връзка с големия брой трудови нарушения през изминалия програмен период, през следващия такъв да бъдат направени проверки на трудовите правоотношения по стартиралите Европейски програми.