41-годишен германец откъсна главата на восъчната статуя на Хитлер при откриването днес на музей "Мадам Тюсо" в Берлин, предаде АФП.

Той удари един човек, който се опита да му попречи да докосне статуята на Хитлер и откъсна главата й в знак на протест срещу излагането на фигурата, съобщи агенцията, цитирайки представител на берлинската полиция.

Мъжът ще бъде подведен под отговорност за "увреждане на експонат и за нанасяне на телесни повреди". Поставено зад маса, за да се попречи на посетителите да се снимат с него или да го повредят, восъчното изображение на фюрера в музея предизвика разпалена полемика в страната.

За да не създадат впечатление, че величаят нацисткия диктатор, организаторите го представят като "сломен човек" във възстановка на бункера, където той прекарва последните дни от живота си и където се самоубива на 30 април 1945 г.

Восъчната му фигура е сред близо 70 други видни представители на германската и световната история, изложени в музея, разположен близо до Бранденбургската врата и Мемориала на холокоста.

Музеят "Мадам Тюсо" в Берлин е осмият в света и третият в Европа.