В Ботевград честването на 113 години от обявяването на Независимостта на България продължи с връчване на свидетелства на дарителите на Историческия музей и официално откриване на ново пространство - Музей на открито, реализирано по проект „Хетероптопии“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg - ИПП България – Сърбия 2014-2020.


На събитието присъстваха кметът на Община Ботевград – Иван Гавалюгов и Стефка Граматикова – секретар на Общината.


В началото на церемонията директорът на Историческия музей  Рени Лазарова  изнесе  слово по повод днешния празник. „Може би един от най-значимите дни в българската история. Един акт, за който ни една битка, нито морална, нито физическа, не е проведена безцелно. 113 години от обявяването на Независимостта на България! Привилегията да бъдеш независим гражданин задължава да бъдеш и отговорен такъв. Колкото и да не ми се ще, няма как да не отбележа с няколко думи факта, че времето, в което живеем, ни е отредило трудности, които много напомнят на битка. Битка със самите нас, като индивидуални личности и най-вече като общество“ – каза тя.


Рени Лазарова предостави думата на кмета Гавалюгов за откриване на обновеното пространство. „Това, което днес се случва на това място, е едно позитивно събитие. Вярвам, че то ще се превърне в едно приятно, ползотворно и полезно място за жителите на общината. Място, което ще се превърне във водещо в културния живот на града. Вярвам също, че всички заедно ще опазим това пространство здраво и чисто“ - каза Иван Гавалюгов. 


Директорът на музея и кметът на града прерязаха заедно лентата на обновеното пространство зад музея.


След официалното откриване се състоя церемонията по връчване на почетни свидетелства на дарителите на музея в периода 2020 – 2021 год. Рени Лазарова се обърна с благодарност към всички тях: „Месец септември на световно ниво е обявен за културен месец на годината. По традиция в тези дни, ние от Исторически музей Ботевград, благодарим на най-важните хора – нашите дарители. Без тях няма да съществува нито един музей. И какво по-хубаво да поднесем нашата благодарност на тези хора в дните на Европейското културно наследство. Макар и трудна, годината бе успешна по отношение на попълване на фондовете ни. Получихме почти 1 000 броя семейни ценности, вещи, произведения на изкуството, документи, фотографии и находки от всякакви хронологически периоди.".


Тя оповести имената на дарителите: Спаска Гетова, Николина Вековска, Ганчо Гатев, Добринка Памукова, проф. Тодор Тодоров, Мария Боянова, Мариела Пеева, Веселина Кръстева, Йордан Фампарски, Цветана Микова, Боряна Нешкова, Илия Хаджийски, Незабравка Първанова, Володя Казаков, Mилко Влайков и Милан Младенов.


Даренията могат да се видят във временната изложба, подредена в Историческия музей.


За доброто настроение на присъстващите се погрижиха Марин Христе и Марияна. Те зарадваха любителите на акустичната китара с няколко изпълнения.