След среща с премиера Бойко Борисов регионалният министър Лиляна Павлова ще спре обществената поръчка за автомагистрала "Хемус“. Това научи Mediapool от свои източници в правителството. По неофициална информация мерките са взети заради съмнения за корупция на фирмите-изпълнители.
"Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на регионалното развитие, Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти"  незабавно да предприеме действия  по прекратяване на процедурата за избор на изпълнител на строителството на Автомагистрала "Хемус" - Лот 1 и Лот 2", потвърдиха в понеделник от Министерския съвет.
Поръчката беше спечелена скоростно преди Нова година от два консорциума, начело на които са фирми свързани със скандалния депутат от ДПС Делян Пеевски и шефа на "Лукойл“ Валентин Златев.
Само седмица след отварянето на офертите Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП) публикува крайното класиране на строителите на 60 км от магистрала "Хемус". От него стана ясно очакваното: 500 млн. лв. отиват в консорцум на "ПСТ груп", свързвана с Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка, а 300 млн. лв. - в "Джи Пи груп", сочена за близка до генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев. Така предколедно управляващите разпределиха почти 1 млрд. лева на две групи, които редовно печелят държавни поръчки.
Офертите на победителите надвишаваха почти два пъти прогнозната стойност.