Вижте мобилна версия на Botevgrad.COM

Почитаме паметта на Апостола

Почитаме паметта на Апостола

Официално днес отбелязваме обесването на Васил Левски, а на 18-ти февруари се навършиха 143 години от гибелта на Апостола.


"Народе????"- последното, което Дякона изписва в тефтерчето си преди да бъде заловен от турските заптиета, обесен край София и хвърлен в безименен гроб.


За безграничната си любов към България Апостола на свободата заплаща с живота си на 18 февруари 1873 г. Днес известните паметници на Дякона в страната са 135, а по света монументи го увековечават в десетки държави на няколко континента.


Днес, още от рано сутринта, пред паметника на Васил Левски в столицата, се стичат много хора, за да почетат паметта на Апостола и да оставят цветя.


Във Военноисторическия музей в София пък всеки, който желае, може да отиде. Там има възможност да види косата, тефтерчето и револвера на Апостола. Ще бъдат представени и част от писмата му.


В Национална художествена галерия пък ще бъдат представени протоколите от разпита на Васил Левск пред турските власти.


Във всеки един град на България ще бъде почетена паметта на Левски.


Малко преди да бъде обесен Апостола...


– Кажи ми нещо, Джингиби, знаеш ли защо от Къкрина до София те пазеха само три заптиета?


– Не знам, ага.


– Аз така заповядах. Можех да пратя 300, аз обаче пратих трима. И знаеш ли защо? За да могат твоите апапи да им скочат отгоре и да те освободят. Видя ли, никой не ти помогна, а се кълняха в теб. Ха сега, да видиш, Джингиби, за кой народ си тръгнал курбан да ставаш… 


(Думите са от известното обръщение, оправено към Левски преди да бъде обесен)



Етикети към тази новина:
Васил Левски почит



Източник: lifestyle.bg
Посещения: 1352
Дата: 19.02.2016, 12:07

Коментари от регистрирани и анонимни потребители. Скрий анонимните коментари

Няма публикувани коментари.

Изразете вашето мнение:
Моля, спазвайте добрия тон и не използвайте нецензурни и обидни изрази!
* Съгласно българското законодателство, botevgrad.com е длъжен да съхранява, и да предоставя на компетентните органи, при поискване, данни за публикации и коментари, поместени на страниците на сайта!
Персонализирайте профила си
Много щастлив Усмивка Тъжен Изненадан Шокиран Объркан Кул Смее се Бесен Плези се Отегчен Реве или много тъжен Лош или много луд Палав Чуди се Намига Удивителна Въпрос Идея Стрелка Botevgrad.com videos.botevgrad.com