В предварителния материал за днешния знаменателен за България ден, написахме, че в някогашната къща на Лальо Генов /в горния край на селото/ имаше скривалище на Левски.  Преди години къщата беше срината до снови. Стоят само дуварите откъм реката и вероятно може да се преоткрие и самото скривалище. То е имало излаз към реката през врата в тези дувари. Първоначално къщата е била на поп Никола, в чийто дом Левски е основал Лопенския таен революционен комитет с председател Станчо поп Николов.
По инициатива на местното кметство, на мястото на къщата се постави голям къс морена с възпоменателна плоча за Апостола.  От тогава всяка година на днешния ден жителите на селото отдават почит на Васил Левски, чиято дейност е свързана и с Лопян.
И днес не бяха малко хората, които се преклониха пред светлата памет на дякон Левски. Възпоменанието откри директорката на училището Мария Фердинандова. 
„На 19 февруари 1873 година  близо край град София е обесен верния син на България - Васил Иванов Кунчев - Левски.
Цялата страна е потресена. Всички жалят великия син на родината, който отдаде за нея и последното, най-скъпото, което имаше - ЖИВОТА.
Плаче Родината! Майката, която трябва да откъсне от сърцето си най-верния, най-скъпия син, който не пожали ни сили, ни младост, ни живот.
Ще пазим скъпото име. Ще го носим с чест в сърцата си. Неговият огън ще гори в душите ни. Ще пазим завета му велик навеки.”
В словото си Иван Филипов припомни възловите биографични моменти от живота и дейността на Апостола.
Група ученици представиха рецитал за Левски, а самодейците от клуб "Ехо", с ръководител Пейо Пеев изпълниха Китка от патриотични песни.
Възпоменанието приключи с едноминутно преклонение и с поднасянето на цветя пред паметната плоча за Васил Левски.