Тържествената церемония по връчването на тазгодишните престижни награди Оскар започна в Лос Анджелис с много блясък и хумор, по важните иначе проблеми, които белязаха месеца на наградите в Холивуд. 88-та церемония беше предшествана от расисти скандал, а дискусията за полова дискриминация продължава вече няколко години.


 


"Добре дошли на церемонията на Оскарите, известна още и като наградата на белите хора" - с тези думи тъмнокожият изпълнител Крис Рок откри 88-ата церемония и добави шеговито: "Ако номинираха и водещите на вечерта, нямаше да получа и тази работа!".


Зад водещия Крис Рок е екипът на "Спотлайт", който получи Оскар за най-добър филм


 


Очаквано от всички кинолюбители, Леонардо ди Каприо стана победител в категорията главна мъжка роля на тазгодишните награди "Оскар", за ролята си в "Завръщането". Това е и първата статуетка в кариерата на именития актьор. Също без изненада, най-добра актриса стана Бри Ларсън за ролята си във филма "Стая".


Оскарът за най-добър филм за 2015 г. беше връчен на "Спотлайт" - филмът, който разказва по брилянтен начин за журналистическо разследване на педофилия в католическата църква. Това бе и една от изненадите на вечерта, тъй като основните залози преди церемонията бяха, че "Завръщането" на Алехандро Иняриту ще вземе наградата за филма на годината.Мексиканският режисьор все пак взе отличието за режисура, а операторът на лентата Емануел Любецки спечелели наградата за операторско майсторство за трета поредна година, с което постави рекорд в категорията си.


Друга приятна изненада е, че младата шведска актриса Алисия Викандер взе наградата за поддържаща роля за "Момичето от Дания", а съответната награда при мъжете получи Марк Райлънс за "Мостът на шпионите". Залозите тук сочеха, че победители ще бъдат Кейт Уинслет за "Стив Джобс" и Силвестър Сталоун за "Крийд сърце на шампион".


 


Постапокалиптичният блокбъстър на режисьора Джордж Милър "Лудия Макс: Пътят на яростта" взе призовете в повечето от техническите категории като монтаж, звукови ефекти, грим и костюми и продукционен дизайн.


 


Наградите за адаптиран и оригинален сценарий бяха спечелени съответно от екипите на филмите "Големият залог" и "Спотлайт".


Легендата Енио Мориконе спечели приза за оригинален саундтрак за работата си по "Омразната осморка" на Куентин Тарантино, а песента на Сам Смит от филма за Джеймс Бонд "Спектър" грабна наградата за оригинална песен.