Петокласници от ОУ „Н. Й. Вапцаров”, представители на общинската администрация и на Исторически музей – Ботевград се поклониха и поднесоха цветя на паметните плочи на сподвижниците на Васил Левски от орханийския край - Божко Божилов, Димитър Лалински, Христо Сариев, известен като Гълъб войвода, Стоян Цагарски, Велчо Шунтов, Гаврил Брънчев, незнаен Ботев четник, и на мястото, където се е намирал Шарения хан, който, освен Цагарската къща, е приютявал Апостола на свободата.


Пред всяка паметна плоча беше изнесена историческа беседа. Особена вълнуващо премина поклонението в памет на Божко Божилов. Тази година се навършват 180 години от неговото рождение и 170 години от рождението на Велчо Шунтов. И двамата са били членове на тайния революционен комитет в Орхание. След смъртта на Левски са съдени и изпратени на заточение в рудниците в Аргана Мадени в района на Диарбекир. Благодарение на своята издръжливост, успяват да се завърнат в Родината.


Пред паметната плоча на Божко Божилов се поклониха и неговата пра- правнучка Стефка Граматикова – учител по български език и литература в ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” и зам.-председател на ОбС - Ботевград, и Надежда Божкова – съпруга на неговия правнук – Иван Божков.


След кратката историческа беседа за живота и делото на Божко Божилов, директорът на Исторически музей - Ботевград Тодорка Коцева даде думата на Стефка Граматикова да разкаже повече за своя родственик.


Божко Божилов прекарва в заточение близо четири години  - от 1872 до кая на юли 1876 год. След като успява да избяга, той се завръща в България през 1877 год. Стъпил на родна земя, веднага се записва в опълчението. След освобождението на България той се връща в родния край. Работи като горски и полицейски стражар. 


Поклонението „По стъпките на Свободата” бе една от общинските инициативи, посветени на предстоящия Национален празник на страната – 3-ти март.