ВиК започва поетапно възстановяване на крановете, за да не спира водата в целия град при водопроводни аварии. Това съобщи управителят на водното дружество Цветозар Гаврилов. Той каза, че през следващата седмица ВиК има готовност да монтира четири крана, като за целта ще се наложи да бъде спряно водоподаването към абонатите в Ботевград. Хората ще бъдат предварително уведомени чрез съобщение в местните медии.


„Възстановяваме крановете, за да не се налага при всяка по-голяма авария да спираме водата в целия град, каквато е била политиката на предишното управление. Гражданите трябва да знаят, че не е направено нищо, свързано с водопроводната мрежа, и да се е правело – то е било половинчато, на парче. Всичко се е изчерпвало с отстраняването на авариите. Няма проект за смяна на водопроводната мрежа. Каквото и да се прави в тази посока, ще се прави тепърва. Това е една много сериозна инвестиция. Различни суми се подхвърлят в публичното пространство. Вероятно ще са необходими около 30 000 000 лева, ако не и повече, за подмяна на водопровода. Това е непосилна сума за общината. Общината е имала възможност да кандидатства за финансиране, но не го е направила навремето, пропуснала е всички срокове. Кандидатствала е само за селата Скравена и Новачене. Там водопроводът е подменен частично. Това е една от причините да не може да се повишава налягането на водата. Преминаването от стария към новия водопровод не е направено с редуцир винтили, а с кранове. Дигнем ли налягането, почват да „гърмят” старите тръби, които са вързани към новия водопровод”, обясни Цветозар Гаврилов.


Управителят на ВиК съобщи, че общината работи по проекти за осигуряване на средства за цялостна подмяна на водопровода в селата Скравена и Новачене. Проектите се разработват по Програмата за развитие на селските райони. Населените места са с до 2000 жители и отговарят на изискването за включване в тази програма. 


„За съжаление, Ботевград, Трудовец и Врачеш не могат да кандидатстват по програмата за развитие на селските райони. Европейско финансиране за тези населени места може да се осигури само при условие, че ВиК Бебреш премине към ВиК София област. Може да не ни се нрави, но ако искаме нов водопровод в града и в тези села, това е единствената възможност. Преминаването е един дълъг процес. Общинският съвет е органът, който трябва да вземе решение. След съответната процедура ще започнат предпроектни проучвания за Ботевград, Трудовец и Врачеш. След като и това бъде извършено, се надяваме в последните две години на програмния период да започне и самата подмяна на водопровода. Дотогава ВиК Бебреш ще влага всеки изкаран лев в подобряване на водоснабдяването. Сега се опитваме да направим разделение на водопровода в самия град, в селата Трудовец и Врачеш, защото там не е правено нищо, както и във вилна зона Зелин. Там са основните проблеми, с които трябва да се справим”, каза пред наш репортер управителят на общинското водно дружество.