Вижте мобилна версия на Botevgrad.COM

На Сирни Заговезни: Прошка се иска и прошка се дава!

На Сирни Заговезни: Прошка се иска и прошка се дава!

Православната църква чества Неделя Сиропустна (Сирни заговезни) днес, последният ден преди Велкия пост. Това е от онези празници, които не само ни връщат към корените ни, но и ни карат периодично да осъзнаваме, че цикълът на живота се състои от много по-малки цикли, през които е добре всички да преминаваме осъзнато. Така запазваме връзката си със земята и природата, а също и с общността, към която принадлежим.


На Сирни Заговезни най-радостни са децата, защото празникът е известен с паленето на огньове (сиреници) вечерта в неделя. В някой крайща на България децата с по-възрастни ходят по гората и цял ден събират хвойна (род иглостни дървета и храсти от семейство Кипарисови) в гората. След това е правят на камара и вечерта се пали огън - гаганица. Силата на огъня е, че прогонва злите духове и лошотията. А когато пламъците намалеят малчуганите го прескачат за здраве и късмет. 


В народния календар празникът е известен и като Прошка. Семейството се събира на празнична вечеря, на която всеки иска прошка от другия за грешките или обидите през годината. По-младите целуват ръка на възрастните си родители, на дядо и баба, на кумове, батковци и каки. На масата задължително трябва да има баница със сирене и бяла халва. Старите хора казват: На този ден прошка се иска и прошка се дава! Защо?


На Неделя на всеопрощението се четат Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви." (Мат. 6:15) През тази вечер всеки човек в църквата иска прошка от другите чрез "ритуала на прошката", за да може да влезе в поста, който е време за очистване, размисъл, усъвършенстване и примирение със събратята.


Съвестта, скрита дълбоко в нашето съзнание, е тази, която поражда угризения и силно желание за очистване, поправяне и възраждане. Угризенията са гласът на съвестта. Те са първата стъпка по пътя към изчистването, към желанието да простиш и да ти бъде простено, към самата "неделя на всеопрощението", казва протоиерей Александр Шмеман в "Църковната година".


Защо? Защо жаждата за прошка се появява у нас толкова силно в момента, в който се събуди нашата съвест? Отговорът е: защото съвестта ни разкрива същността на злото и лъжата, а тя е раздяла, вина пред другите.


Достоевски е казал чрез стареца Зосима, че "всеки е виновен за всичко пред всички". На пръв поглед тези думи изглеждат не само много преувеличени, но направо абсурдни. "С какво съм виновен пред другите?" - питат постоянно нашият накърнен разум и нашето външно аз. Що се отнася до "морала", разумът ни е склонен да се съгласи, че наистина по някакъв начин сме виновни пред някого, но после успокоително добавя, че това е част от живота. Нека позволим на разума да се съмнява, нека оставим моралът да разсъждава, но нека да се вслушаме и в съвестта: там някъде дълбоко, дълбоко в нас един тих глас казва толкова категорично и настоятелно: "Виновен си." Каква е тази вина?


Не, тя не е за конкретни обиди и скарвания, които са почти неизбежни, нито пък за обикновени разправии и малки дрязги. Не. Тази вина, толкова изненадваща и оче-видна, произлиза от друго място - от моя собствен живот, изцяло пропит от егоизъм. Следователно вината е съсредоточена само върху мене, другите нямат нищо общо с нея, освен дотолкова, доколкото са станали само едно средство. Любовта им е отровена отвътре, осакатена от егоизма и сякаш дори и в любовта искаме да притежаваме любимия само за себе си.


Само и единствено съвестта е тази, която ни разкрива в голяма яснота света като битка на всеки срещу всеки. Една битка, която обхваща целия живот отначало до край. Знаейки и чувствайки това, ние започваме да усещаме вътре в себе си истинността на думите на Достоевски: " "Всеки е виновен за всичко пред всички." Тогава започваме да разбираме и думите на св. Серафим Саровски, който казва: "Спаси себе си и хиляди около теб ще се спасят."


"Спаси себе си" означава да се спасим най-напред от първоначалното робство на разделението, от този вътрешен развод с живота и хората, от това съзнателно и несъзнателно състояние на борба, в което живеем.


Да простиш и да ти бъде простено! Това е начинът, по който се завръщаме от отчуждението към сближението, от враждебността към любовта, пише big5. Но да простиш не означава само да не забелязваш недостатъците или дори по-лошо - с едно махване на ръка да отпишеш другите като безнадеждни и незаслужаващи внимание. Прошката не е безраз-личие, презрение или цинизъм. Само човек, който е осъзнал с цялата си душа истинския ужас от липсата на любов в света, който е почувствал безкрайната мъка от самотата, на която сам се е обрекъл поради егоизма си, е способен да прощава и да бъде простен.


Всичко това е изразено в църковната молитва на неделята на всеопрощението: "Не обръщай лицето си от Твоя син, защото съм наранен." Ето я тази светла тъга, която единствена ни дава възможност да разберем корена, същността и силата на злото: охладнели сърца, повехнала любов, триумф на себеутвърждаването, чийто резултат е изолация и самота. Молим се за прошка, жадуваме да ни бъде простено... Както малкото дете, което е обидило майка си, копнее за изгубения рай на нейната любов, така и всеки от нас знае, че унищожаването на злото започва с обръщането на душата, със смекчаването на сърцето, с жаждата за помирение.


Независимо колко далече ни изглежда всичко това от студения и жесток живот, в който силата на "колективното" по-скоро влошава, отколкото смекчава човешката самота, независимо и колко чуждо ни се струва това в наше време, истината е, че само в силата на съвестта, в жаждата за прошка и в обръщането на душата можем да открием началото на нашето духовно възраждане.



Етикети към тази новина:
Сирни Заговезни прошка



Източник: lifestyle.bg
Посещения: 1044
Дата: 13.03.2016, 12:29

Коментари от регистрирани и анонимни потребители. Скрий анонимните коментари

Няма публикувани коментари.

Изразете вашето мнение:
Моля, спазвайте добрия тон и не използвайте нецензурни и обидни изрази!
* Съгласно българското законодателство, botevgrad.com е длъжен да съхранява, и да предоставя на компетентните органи, при поискване, данни за публикации и коментари, поместени на страниците на сайта!
Персонализирайте профила си
Много щастлив Усмивка Тъжен Изненадан Шокиран Объркан Кул Смее се Бесен Плези се Отегчен Реве или много тъжен Лош или много луд Палав Чуди се Намига Удивителна Въпрос Идея Стрелка Botevgrad.com videos.botevgrad.com