В последните часове на зимата ще прехвърчат снежинки


Астрономическата пролет ще настъпи утре, 20 март, точно в 6.30 часа сутринта.


Това е моментът, в който слънцето преминава от южната небесна полусфера в северната и така пресича пролетната равноденствена точка.


Първият пролетен ден ще бъде слънчев,
обещават синоптиците. Зимата обаче подобаващо ще си отиде със сняг. През нощта
метеоролозите очакват да прехвърчат снежинки в Източна България.


Утре около обяд обаче облачността ще се разкъса и след пладне над цялата страна ще има слънце. Това прогнозира дежурният синоптик в БАН Мартин Славчев пред "Фокус".
Ще духа слаб вятър от север-североизток, който по-късно през деня временно ще се усили и ще се ориентира от запад-северозапад. Минималните температури ще са между минус 1° и 4°, максималните ще са от 6° – 8° в североизточните райони до 11° – 14° в западната половина от страната.
По Черноморието облачността ще е значителна и в сутрешните часове на места все още ще превалява слабо. Привечер облачността ще се разкъса и намалее. Максималните температури ще са между 8° - 10°, колкото е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е около 3 бала.
Над планините облачността ще е разкъсана, в масивите от Западна България - до предимно слънчево. Ще бъде ветровито, с умерен, по високите и открити части и силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4°, на 2000 метра - около минус 1°.
В началото на следващата седмица ще се затопли. В понеделник сутринта ще има повече слънце. През деня облачността ще се увеличи и на отделни места, главно в Западна България ще превали слаб дъжд. Вятърът ще е от запад-югозапад, слаб, в Дунавската равнина до умерен.
Температурите ще се повишат и минималните ще са между 1° и 6°, а максималните - между 14° и 19°. Във вторник и сряда ще бъде предимно облачно. Ще има и валежи, през първия ден слаби и в северозападната половина от страната, а през втория - ще са повече по количество и на повече места в цялата страна.
Вятърът ще се ориентира от юг и в Източна България временно ще се усилва, там ще остане топло, а в северозападните райони температурите ще се понижат с няколко градуса.