В 06:30 часа тази сутрин пукна първа пролет. Днес е пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта.


Астрономическата пролет в Северното полукълбо тази година настъпи днес в 6.30 ч. българско време, а на много места хората се събудиха със сняг.


На 20 март в 06:30 ч. официално време настъпва астрономическата пролет (пролетно равноденствие). Тъй като 2016 г. е високосна, поради допълнителната дата 29-и февруари, изглежда сякаш, че пролетта подранява с един ден – вместо на по-традиционната за нейното начало дата 21 март, тази година тя започва на 20 март и то рано сутринта, съобщават от БАН.


Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропична година и се равнява на 365, 24219 денонощия.


По света е възприетата календарна система, основаваща се на "Григорианския календар". Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година - варира между 20 март, 21 или 22 март за Северното полукълбо.
Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.