На вниманието на всички жители, пребиваващи и гости на Община Етрополе!

Всяка година с настъпването на пролетта и повишаването на температурите настъпва пожароопасния сезон в горите. Пожарната опасност се увеличава и от пролетното почистване на ниви, градини, ливади, пасища и други в близост до горския и полския фонд.
С цел недопускане на пожари Държавно Горско стопанство - Етрополе и Районна служба за “Пожарна безопасност и защита на населението” - Етрополе апелират да се спазват изискванията за пожарна безопасност при работа и мероприятия в близост до горския и полския фонд.
Напомняме, че е абсолютно забранено паленето на отпадъци,  сухи треви и храсти и др. съгласно изискванията на чл. 77, ал. 5 от Закона горите, цитиращ “Забранява се опожаряването на гори, храсталаци и треви в горите, както и в земите от горския фонд и на 500 м от неговите граници” /ДВ, брой 19 от 8 март 2011 г., в сила от 09.04.2011 г./. 
Паленето на огън в горите и земите от горския фонд се извършва само на местата, определени за това с лесоустройствените проекти или с плановете за управление на природните паркове. Местата се обезопасяват и се обозначават с указателни табели съгласно чл. 77, ал. 3 от същия закон.
Нарушителите ще бъдат санкционирани съгласно разпоредбите на чл. 106 от Закона за горите, цитиращ “(1) Лице, което наруши разпоредбата на чл. 76а, чл. 77, ал. 3 или 5 или не изпълни задълженията си по чл. 77, ал. 7 или 9, се наказва с глоба от 100 до 3000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание” и “(2) Когато нарушението по ал. 1 е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер от 200 до 5000 лв.”.
Собствениците на недвижими имоти, намиращи се в горския фонд или граничещи с него, са длъжни да извършват противопожарни мероприятия в тях за своя сметка. Условията и редът за извършване на мероприятията се определят с наредба на министъра на земеделието и храните и министъра на вътрешните работи съгласно разпоредбите на чл. 76а от ЗГ.
Източник: РУ „Пожарна безопасност и защита на населението”