Двоен канал за трафик на дрога разкриха антимафиотите от ГДБОП и спецпрокуратурата. Спедиторска фирма за международни превози е уплътнявала печалбата си като в тайници превозвала хероин от Турция през България и Германия към Холандия, а в обратна посока връщала висококачествен кокаин. Задържани са четирима българи, между тях жена на 34 години. Един от участници в групата е арестуван в Германия. Разплитането на канала продължава в сътрудничество с партньорските и турските служби, очакват се още арести.


До момента разследващите са установили, че допълнителната дейност "трафик на дрога" спедиторите започват през октомври миналата година. Босът на групата Пламен Попчев започва успоредно с официалната дейност на фирмата да допълва товара с хероин доставен от Турция и предназначен основно за Холандия. За целта един тир, няколко вана и микробуса са оборудвани със специални тайници за укриване на дрогата.


Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор: Тайникът в ТИР-а е със заключващ електронен механизъм, който е разпределен на сектори и само с дистанционно управление този тайник може да бъде отворен. По никакъв начин, при каквато й да е рутинна проверка този тайник не би могъл да бъде намерен.


ТИР-ът зареден с близо 28 килограма високачествен кокаин без примеси е задържан на паркинг край Етрополе. Тайникът с дължина цели 6 метра е бил разположен в шасито на ремаркето, като е бил изолиран по начин, който да преодолява проверката с рентген. Разделен е бил на 16 сектора и маскиран, като част от конструкцията.


Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор: Ние буквално като консервна кутия отворихме тайника, защото не успяхме да достигнем до дистанционното.


В същото време в Германия е задържан миниван, в който са били открити 16 килограма хероин превозвани към Холандия.


Сотир Цацаров, главен прокурор: Очевидно нещата са били толкова професионално изработени, че бус-ът, който е задържан на германска територия, при първоначалния оглед и щателно обследване от германските служби количеството наркотик в него не е било открито, поради изключително добре маскиран, изработен и отварящ се по специален начин тайник. Едва при повторен оглед, едва след като тук е установен механизма, по който би могло да се установи местонахождение и отваряне на тайника и там са открити 16 пакета там с хероин, при кокаина тук.


От ноември 2015 до преди няколко дни групата е разработвана от антимафиотите. Установено е, че към България от Турция хероинът е пренасян през зелена граница в туристически раници. Товарен е в тайниците на тежкотоварния и няколко лекотоварни камиони в района на Малко Търново и е поемал пътя си към Холандия. В групата е бил внедрен служител на антимафиотите под прикритие, който е имал за задача да разкрие в детайли обратния път, по който кокаин от Холандия е доставян до Турция.


Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП: Групата така или иначе беше контролирана и след като се събраха на уреченото място в близост до Етрополе бяха задържани. Във въпросния склад беше докаран и един автомобил Опел Зафира, който също беше също с изграден тайник, което говори, че групата ще претовари наркотичното вещество от камиона в Опела.


С лекия автомобил кокаинът е продължавал пътя си към Турция. В сътрудничество с турските служби за борба с наркотрафика се установяват както получателите на скъпата дрога, така и изпращачите на хероина. Очаква се те да бъдат задържани.


Румяна Бъчварова, вицепремиер и министър на вътрешните работи: ГДБОП наистина работи много добре. Буквално всеки ден има реализации. Резутатите са значими и впечатляващи и най-важното е, че координацията с прокуратурата, координацията с партньорските служби е на едно изключително добро ниво.


Главният прокурор награди сектор "Наркотици" в ГДБОП и антимафитотите от Варна с почетни плакети на прокуратурата. Цацаров обаче подчерта, че с това не се отрича от критиките, които има към работата на структурата за борба с мафията.