Антимафиоти хванаха кока в тайници с дистанционно управление


Българин от турски произход организирал уникален двоен канал за трафик на дрога от Турция за Западна Европа и обратно. Към Германия и Холандия пътувал хероин, а към България и южната ни съседка - кокаин. Това разкриха вчера антимафиоти от ГДБОП, след като разбиха канала в две операции на 16 и 17 март.
Заловени са четирима души, а организаторът се издирва.
В тир DAF в склад край Етрополе антимафиотите открили 25 пакета с общо 27,8 кг кокаин. Дрогата трябвало да бъде претоварена в миниван "Опел Зафира" и да продължи пътя си към Турция. Според информацията на българските наркоченгета миниван на същата банда пътувала към Холандия.
На 17 вечерта германски полицаи атакували минивана в град Тулен. Те намерили в него 16 кг хероин, съобщи вчера зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. "На практика групата е печелела двойно, като трафикира веднъж хероин към Западна Европа, а по обратния път вози кокаин и марихуана", заяви Сарафов.
Повдигнати са обвинения на шефа на групата за трафик на дрогата Пламен Попчев, както и тримата му съучастници Васил Цветков, Димитър Колев и Аня Маринова. Официално четиримата работели в спедиторска фирма със седалище в Троян. Каналът работел безпрепятствено заради уникални специално изработени тайници под каросерията на превозните средства. Те били защитени с цифров код, а специалната врата към тях се отваряла единствено с дистанционно устройство, което задвижвало сложна електромеханика. "Тайниците са толкова добре маскирани и неуловими за ретген и специално обучени кучета, че първите детайлни огледи в България и Германия въобще не успяха да ги открият, заяви вчера директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Затова се наложило българите да настояват пред германските си колеги да направят втори оглед, като им указали къде точно да ровят.
По продължението на страничната долна част на каросерията бандитите залепили 13,6 м светлоотразителна лента. Точно на 5,15 м от двете страни тя била отлепена, за да бъде сложен специален 6-метров профил от сива метална шина. Зад нея имало 13 чекмеджета 9 по 25 см, облепени отвътре със зелено кече. При натискане на дистанционното цяла платформа се задвижвала и потегляла напред и надолу, като откривала кутиите, обясниха вчера от прокуратурата.
Понеже нямали дистанционното, се наложило антимафиотите да разрежат превозното средство като консервна кутия, за да намерят дрогата.
Българските антимафиоти разкрили, че хероинът влиза от Турция през зелена граница в района на Малко Търново със специални 90-килограмови туристически раници, а след това в района на Бургас наркотикът бил натоварван в специално оборудвани тайници на товарните камиони.
Заради отличната работа на антимафиотите главният прокурор Сотир Цацаров награди отдела за борба с наркотиците в ГДБОП с почетен знак, както и сектора БОП във Варна. /Стандарт