Над 36 деца са приети през нощта в болница "Света Анна" (Окръжна болница) и Инфекциозната болница в София със съмненията са за хранително отравяне.


Децата са били в Правец, вероятно на лагер.


От София снощи са изпратени няколко линейки, за да ги транспортират в столицата.


16 от децата са в Окръжна болница, а над 20 са настанени в Инфекциозна болница, съобщи за bTV д-р Николай Добрев, директор "Медицинска дейност" в "Св. Анна".


По думите му децата са тийнейджъри - 13-14-годишни. Оплакванията им са типични за хранително отравяне.


Всички са стабилизирани, няма деца в критично състояние, уточни д-р Добрев.


Все още не е ясно от какво са се отровили, но всички са яли някакво пилешко месо вчера.


Районната инспекция по здравеопазване ще направи днес проверка.


 


Ето и официалната информация от Областна дирекция на МВР - София:


Около 0.50 часа на 23 март в ОДМВР - София е получено съобщение от ФСМП - Правец за приета голяма група деца с гадене, повръщане и стомашно разстройство, постъпили в центъра след вечеря в столовата на професионална гимназия в града. Незабавно на място са изпратени служители на ОДМВР- София и РУ - Правец. Установено е, че пострадалите 29 деца на възраст 14- 16 години са ученици от същото учебно заведение. Транспортирани и настанени са за лечение и наблюдение в две столични болници. По случая е образувана преписка. Уведомени са районната прокуратура в Ботевград и Областната дирекция по безопасност на храните. Работата на контролните органи продължава.


Официалната информация от пресцентъра на Окръжна болница гласи:


15 са децата от Правец са приети в Отделението по инфекциозни болести на УМБАЛ „Св. Анна“. Почти всички са на възраст от 14 до 16 години, а един е на 18 години. Диагнозата е хранително-токсично отравяне. Стабилизирани са, без опасност за живота.