Днес бе проведена среща на представителите на клубовете от НБЛ. Поводът бе отправеното искане от Лукойл Академик да играе домакинските си мачове от плейофните серии в залата в Правец. Както е известно, според приетата наредба полуфиналите и финалите трябва да се играят в зала с капацитет минимум 1200 седащи места.


На днешната среща било констатирано, че представителите на клубовете не са оторизирани да вземат подобно решение. То е в прерогативите на ръководството на БФБ.


След тази среща председателят на НБЛ Константин Папазов направи предложение за нов формат за провеждане на финалите. Неговата идея е четвъртфиналите да се играят до три победи, а шампионът да се определя чрез Финална четворка на неутрален терен. За участниците в нея е предвиден и награден фонд както следва - 15 000 лева за шампиона, 8 000 лева за втория, 5 000 лева за третия и 2 000 лева за останалия четвърти. По такъв начин се определя и шампионът на Израел, откъдето е взаимствана идеята.

Всички евентуални приходи от рекламни права и продадени билети над 30 000 лева пък ще бъдат разпределени по 50% за участващите и 50% за НБЛ.

Общото събрание на НБЛ даде срок до 28 март (понеделник) клубовете в лигата да изпратят писменото си становище по това предложение.