По повод 85г. на сградата на старата съдебна палата и 140г. от рождението на нейния автор арх.Пенчо Койчев, в понеделник 04.04.2016г. от 17.30 часа в Исторически музей Ботевград ще се открие юбилейна изложба и ще бъде представи книга за архитекта.
Събитието се организира от музея, Института за изследване на изкуствата към БАН, Висшето строително училище „Любен Каравелов”, Камарата на архитектите в България, РК – София  - град и Съюза на архитектите в България.
Ръководители и кординатори на юбилейното честване са доц.д-р арх. Мария Давчева, доц. д-р. арх. Стела Ташева и доц. д-р Емануел Мутафов.



Пенчо Койчев е роден на 28 януари 1876 г. в град Дряново. Учи в Силистра и Русе, където завършва средното си образование, след което заминава в Гент, Белгия, където изучвава инженерство и архитектура от 1896 до 1901 г.


Проекти
Сред известните проекти на Пенчо Койчев са Съдебната палата в София, северното крило на сградата на Народното събрание , лятната резиденция в Царска Бистрица


Кариера
Една сграда с магазин в Русе е първата му реализация в България през 1901. Покрай ангажиментите в министерството Койчев е частен преподавател по архитектурни стилове в Рисувалното училище, и от 1914 г. до 1917 г.


Информацията е предоставена от Исторически музей – Ботевград