Човешкият живот не се измерва с годините, които е изживял, а с дирята, която е оставил

Откакто човечеството съществува, първата грижа е жилището, в което живее. Пещера, скални ниши, наколни жилища с всеки изминат ден и период от живота  си човекът е търсил по-удобно, уютно, по –безпасно място за живеене. Така възниква моята къща. С напредването на цивилизацията битовата култура и удобството в жилището е все по-необходимо.
Нашият малък в миналото град, възникнал на кръстопът във времето на османското владичество, постепенно разширява снага и издига ръст между гордия Балкан, под сенките на вековните гори и буйните пенливи реки.
Първите сгради са били малки по пространство, ниски, за да не се извисяват над сградите на поробителите, но пълни с боен дух, с желание за свобода и по-добър живот. Така възникнало Самунджиево, по-късно Орхание, сега – Ботевград. Типичните за живеене къщи били малки, на един етаж, с една, две, три стаи,  до тях малка селскостопанска сграда за животни или търговия. На 20-30-50 метра била тоалетната  - трудно и рядко почиствана.
Стигаме до 1943 година в Ботевград, където на ул. „Гурко”, т.н. „чаршия”, в близост до дюкяна – бозаджийница и млекарница на своя баща – Симеон Цонков Вуцов, седнал на тротоара и рисува на лист по-големият син  Марин. Минавайки по пътя турист-художник спира до момчето, разглежда рисунката и казва: „Това момче ще стане голям художник”. Това е бъдещият архитект Марин Симеонов Цонков.
Роден на 28 август 1933 година в Ботевград в семейството на Ненка Костадинова и Симеон Цонков Вуцов. Началното си образование получава в  училище „Васил Левски”. Прогимназия учи в градското училище, днешното „Никола Вапцаров”. Средното си образование завършва с отличие в Гимназията, днес „Акад. Асен Златаров”, по времето на директора  Петър Цончев.
От 1951 година до 1957 година е студент в Строителния институт, факултет „Архитектура” в София. След дипломирането се връща в родния си град.
Първото му работно място е като технически ръководител на новостроящия се горски път покрай Ечемишка река. По-късно при започналото строителство на болницата е инвеститорски контрол към ОНС- София.
С разрастването на града и развитието на различни отрасли материалните условия позволяват на ботевградчани да мислят за по-добри битови условия и за нови къщи. Към съществуващия тогава Стройрайон се създава Калкулативно бюро с арх. Марин Цонков и инж. Йосиф Цаков. В тези години урбанизираната територия често е обект на сгрешена собственост и неточности, затова е необходима строга законово-нормативна уредба, а основна роля на архитектурното проектиране е да подобри живота на хората.
Така с множество поручвания  и разработки започва пректирането на индивидуални и многофамилни жилищни сгради, както и сгради с обществено предназначение.
Проблем номер 1  в новите жилищни сгради е банята и тоалетната да станат вътрешни, а основен метод е убеждението. Като поръчител на проекти идват основно мъжете – стопани на къщата, но за започване на проектирането  арх. Цонков изисквал мнението на всички членове на семейството, за да се постигне максимално удобство.
Присъединяват се нови специалисти и сътрудници – инж. Лазар Лаков по електрическата част, инж. Любен Попов – по ОВ-части, инж. Стефан Стефчев – по ВиК, Генка Вълчинова, инж. Петър Връбчев.
Проектантското бюро вече е филиал на РПО-София, попълнено е с всички необходими специалисти – инж. Надя Ганчева , инж. К. Пешева, инж. Р. Коцева, инж. Иван Ботев, Начко Начев, Марийка Тотева, Верка Нитова, Ангел Гьошев, инж. Цеца Дянкова. Геодезистите в града очертават верните имотни граници – инж. Христо Дянков, инж. Красимир Андреев ,Начо Николов, Иван Даков, Васил Велев.
В този период проектиране и строителство на собствено жилище започва и самият арх. Цонков с помощта на опитни майстори от околността – с главен майстор Цако Александров от Трудовец.
След това започва и многофамилното жилищно строителство с оформянето на два комплекса -  „Север” и „Изток”.
Покрай околовръстния път в източната част на града се оформя квартал „Изток” с проектант арх. Цонков. Сгради на различни етажи и с различни функционалности. Този проект по-късно е приложен и в град Русе. В северната част на града е квартал „Север”.
Жилищната култура е на все по-виско ниво и в блоковете на няколко етажа всички проблеми са решени от специалистите, а за крайното оформление на сградите са необходими качествени материали – родно производство.
С грижа за здравето на ботевградчани започва строителството на болница с инвеститор арх. Симеон Цонков, а в Правец – поликлиника. Проектът за поликлиниката е оценен високо и по-късно приложен в Нигерия.
Арх. Цонков проектира и новия стадион в Ботевград по времето, когато кмет е бил Иван Николчовски, а председател на БФС – Илия Велчев.
През този период е построена и спортна зала в Габрово, която е по проект на арх. Марин Цонков.
Децата на Ботевград имат възможност да учат в голяма и модерна сграда, построена на мястото на старото училище „Васил Левски”. В новата сграда има всички необходими корпуси: учебен,  актова зала, плувен басейн, физкултурен салон и различни спортни съоръжения. Това е Основно училище „Васил Левски”. За проектирането му арх. Симеон Цонков е награден с едно от най-високите отличия – Народен орден на труда – златен.
Освен признание от държавата, той получава и искрената благодарност от учителския колектив, директора Стайко Гочев и зам. директор Виолета Коцева.
За нуждите на образованието в Ботевград  и по молба на директора Никола Близнаков арх. Симеон Цонков разработва  напълно безвъзмездно проект за разширяване на  ОУ „Никола Вапцаров” и прородо-математическата гимназия „Акад. Асен Златаров”. Поради липса на средства обаче тези проекти не се осъществяват.
Освен строителните обекти, които са вечният паметник на трудолюбието и таланта на арх. Симеон Цанков, той създаде и обучи цяла школа технически кадри – проектанти, които и до днес прилагат наученото в цялата страна.
Достойни продължители на неговото дело в архитектуата са двете му деца – арх. Симеон Цонков в София и  арх.Даниела Цонкова в Пловдив. Към тях се присъединиха и внуците му – Радина, Симеон и Ивац, които се развиват успешно в България и чужбина.