Официалният сайт на Българската патриаршия публикува писмо на Ловчанския митрополит Гавриил до Негово Светейшество патриарх Неофит, изпратено във връзка с един от проектодокументите на Всеправославен събор: “Отношенията на Православната църква с останалия християнски свят”.


Към публикацията е приложена и декларация на духовниците от Ловчанска епархия в подкрепа на изразеното становище на митрополит Гавриил. Уточнява се още и че тепърва през април предстои Светият Синод да разгледа и обсъди проектодокументите и всички останали въпроси, свързани с участието на Българската православна църква на Всеправославния събор.


Пълният текст на писмото:


“ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,


Получихме Вашето писмо №197 от 02.03.2016 г., с което приложено Ни изпращате одобрените текстове, които предстои да бъдат внесени за разглеждане от Великия и свят събор на Православната Църква, който ще се проведе между 16 и 27 юни т. г. в Православната академия на остров Крит. Решението за изпращането на тези текстове е взето на заседание на Св. Синод на 06.02.2016 г., прот. № 4 – пълен състав.


За съжаление на заседанията на 05-06.02.2016 г. Ние по сериозни здравословни причини отсъствахме. Считаме за Наше архиерейско право и дълг да направим някои Наши сериозни възражения върху единия от документите, наречен „Отношението на Православната Църква с останалия християнски свят“.


Относно т. 4:


В Православната Църква под „единението на всички“ винаги се е разбирало, че тези, които са изпаднали в ерес или разкол, трябва първо да се върнат в Православната вяра и окажат послушание към Светата Църква и тогава чрез покаяние те могат да бъдат приети в Църквата.


Относно т. 5:


Цитираме: „Съвременните двустранни богословски диалози … имат за цел да потърсят „изгубеното християнско единство”…”


Тук трябва да се уточни, че в Светата Църква никога не е било губено общението между християните и тъй като тя ще пребъде до края на света, както Господ е казал, че портите адови няма да ѝ надделеят (Мат. 16:18), то това общение също ще пребъде вечно.


Относно т. 6, т. 16 и др.:


Освен Светата Православна Църква не съществуват други църкви, а единствено ереси и разколи, и да се наричат последните „църкви“ е богословски, догматически и канонически напълно погрешно.


Относно т. 12:


В т. 12 казаното, че „при провеждането на богословските диалози общата цел за всички е окончателното възстановяване на единството в правата вяра и любовта“, е напълно неправилно и неприемливо, защото трябва да се уточни и подчертае, че връщането към правата вяра е за еретици и разколници и по никой начин не касае Православната Църква.


Слава Богу, че Българската Православна Църква през 1998 г. излезе от ССЦ, с което изрази своето неодобрение на неговата дейност, тъй като не може да членува в една организация, в която тя е смятана за „една от многото или като клон на Едната църква, която търси начин и се бори за нейното възстановяване чрез този Световен събор“.


Един е Господ, една е Църквата, както се говори в Символа на вярата.


Ваше Светейшество, ако тези текстове не бъдат коригирани, то ние ще узаконим едно еретическо учение и практика за приемане на еретици и разколници, без те да са станали истински членове на Едната Света Православна Апостолска Църква.


Препоръчваме се на светите Ви молитви и оставаме на Ваше Светейшество в Христа брат,


+ ЛОВЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ”