Денят на шегата се празнува в различни страни по света на 1 април всяка година. Той не е официален празник, но е спечелил широка популярност и се празнува като ден, в който много хора се шегуват и разказват забавни небивалици на своите приятели, семейство, учители, съседи и колеги. Мнозина обичат да се пошегуват, да се посмеят или разиграят някого, но един ден в годината с това се занимават абсолютно всички. Има няколко версии за това, защо този ден е 1-ви април.
Някои приписват зараждането на празника на древния Рим. Ден на шегата/лъжата празнуват и в други страни по света, макар и не винаги точно на 1-ви април. В различните страни Денят на смеха носи своя национален колорит.
Родното село на писателя Елин Пелин за дванадесети пореден път събра самодейци от София област за фолклорния фестивал по повод деня на шегата „Който се смее, дълго живее”.  Фолклорният фестивал е под патронажа на кмета на Горна Малина Ангел Желанов. С всяка изминала година, броя на участниците нараства, като тази година брой им достигна 437 души от 32 населени места. Амбицията на организаторите е догодина, когато честват 140 години от рождението на Елин Пелин, фестивалът да бъде посветен на неговото творчество.
Официални гости на събитието: г-н Емил Атанасов – заместник – областен управител на София област, инж. Емил Найденов – Председател на Общински съвет – Горна Малина, г-н Христо Андреев – Началник на Регионален инспекторат по образованието София регион и председател на НЧ „Тодор Пеев-1871”, град Етрополе г-н Ангел Желанов – Кмет на Община Горна Малина, г-н Стефан Борисов – заместник – кмет на Община Етрополе, кметове на кметства и председатели на читалища.
Кметът на Община Горна Малина поздрави всички гости, присъстващи и участници, като им пожела здраве, късмет и благополучие. Да се усмихват и да радват повече хора.
Естрадно – сатиричния състав „Николай Коев – Кофето” към НЧ „Тодор Пеев-1871” заедно с Женска вокална група „Димана” с ръководител Диляна Гоцева взеха участие във фестивала на хумора и забавата. Преди около година бе подновен Естрадно – сатиричния състав към етрополското читалище. С огромно желание в него се включват и млади, и стари, за да покажат своята артистичност, талант и прекрасно настроение. Иванка Георгиева и Десислава Лазарова – част от състава, представиха „Думи през плет казани”, сценка носеща със себе си едно прекрасно настроение, усмивки и завладяващ смях. Етрополските артисти успяха за завладеят не само сърцата на публиката, а и сърцата на журито. Присъстващите успяха да се насладят на неимоверния и безпрецедентен талант на етрополци, които за пореден път доказаха, че да бъдеш талантлив – такъв се раждаш. С много усмивки, смях през сълзи, самодейните колективи ни пренесоха от сивото ежедневие в едни по- добри, по слънчеви по смеещи се делници. За пореден път Женска вокална група „Димана” доказаха прекрасното присъствие на сцената съчетано с много прекрасно настроение и усмивки. С песни свързани с нашия край, възпитаниците на г-жа Гоцева представиха част фолклорната идентичност.
Самодейците при НЧ „Тодор Пеев – 1871” година ни заредиха с прекрасно настроение, слънчеви дни, както й предаването на жизненост на празника благодарение на изпълнението на талантливите етрополци.


Община Етрополе


Получихме материала по електронната поща и го качваме 1:1 без никаква редакторска намеса.