Вчера съобщихме, че третокласници от училището в Лопян са се класирали на трето място и са с две поощрителни награди от конкурса „Здраве от извора“ на Читалище „Умение-2003“ в Ямбол.
Днес поднасяме на нашите читатели разширена информация за конкурса.


Конкурсът бе обявен по повод Световния ден на водата и се организира в рамките на проект „Здраве от извора“, който се реализира по програма „Съгради промяна“ на фондация „Еко Общност“ с финансовото съдействие на фондация „Чарлз Стюарт Мот“. Както и при предходните конкурси на Читалище „Умение - 2003“, така и сега, никой от оценяващите не знаеше кои са останалите членове на журито. Не знаеха кои са наградените от предходните конкурси участници и кой ги е оценявал.
В тазгодишното издание са участвали  общо 124 творби, от които: 77 рисунки на 66 ученици от Бояново, Дражево, Тенево, Лопян, Камено, Динк, Плевен, казънлъшкото Хаджидимитрово, Долни Цибър, Бяла черква и Етрополе; 40 фотографии на 18 деца от Антоново, Сливен, Ясеновец, Рупци, Долно Големанци, Павликени и Етрополе; 7 творби на млади литератори от Кюстендил, Камено и Павликени. 
Членовете на журито: авторът на детски приказки и стихове за деца Петя Александрова, Красимир Стойчев, майстор-фотограф и майстор „медийна техника и дизайн“ и Диана Йорданова, позната в България и чужбина като един от художниците – „Певци на Тунджа“, участник в многобройни самостоятелни и групови изложби,  оцениха получените творби, като са изключително благодарни на участниците за изключително стриктното придържане към регламента на конкурса.


Ето ги отново имената на победителите:
В раздел „Рисунка“ І възрастова група: от 7 до 11 години първа награда - Александра Цветкова (8 г.) от Плевен; втора награда - Лусияна Николаева Димитрова (10 г.) от Етрополе; трета награда - Валери Михалев Динков - ОУ „Хр. Ботев“ - село Лопян, Община Етрополе и Исус Русков Ангелов (10 г.) от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ - село Дражево, Община Тунджа. Поощрителните награди са за Юлиан Асенов Момов (10 г.) от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ - село Дражево, Община Тунджа; Диляна Здравкова Белчинска (9 г.) от ОУ „Хр. Ботев“ - с. Лопян, Община Етрополе; Илия Николаев Ракитов (9 г.) от ОУ „Хр. Ботев“ - с. Лопян, Община Етрополе.


Наградите на лауреатите от всички конкурси по проект „Здраве от извора“ ще бъдат връчени на 22 април, когато Читалище „Умение - 2003“ организира Форум-театър, посветен на Деня на Земята.