Четири хорови формации от Ботевград ще се включат в националната инициатива на Българския хоров съюз – „България пее”. Концертът ще се състои на 16 април (събота) от 11 часа в Обреден дом - Ботевград. В събитието участие ще вземат Женски църковен хор при храм "Успение на Пресвета Богородица", Смесен градски хор "Стамен Панчев", Група за руски песни и Детски хор "Бонка Големанова".


Българският хоров съюз стартира тази година национална инициатива, наречена „България пее”. Първото издание ще се проведе на територията на цялата страна от 15 до 17 април 2016 г., в годината в която се честват 90 години от основаването на Съюза на народните хорове в България, впоследствие Български хоров съюз. Тя се организира с помощта и подкрепата на българските хорове, техните диригенти, организации-партньори и съмишленици.


В рамките на първото издание на инициативата концерти ще организират 21 града в цялата страна. Това са: Казанлък, Добрич, Ямбол, София, Поморие, Кюстендил, Габрово, Балчик, Варна, Ботевград, Пловдив, Хасково, Враца, Благоевград, Шумен, Кресна, Разград, Дупница, Горна Оряховица, Видин, Попово. 


Над 130 хорови формации, около 2500 хористи от 30 български града, са заявили участие в инициативата. Освен хоровете от градовете домакини, ще пеят и състави от Русе, Монтана, Велико Търново, Търговище, Стара Загора, Пазарджик, Бургас, Плевен, Кърджали.


Инициативата дава свобода на диригентите и ръководителите на състави да изберат най-въздействащия според тях начин да се представят пред обществото.