В цялата страна ще се проведат обучения на млекопроизводители и извънредни областни консултативни съвети по животновъдство. Събитията стартират от 18 до 27 април 2016 г. и обхващат 27-те области.
Инициативата има за цел повишаване информираността и практическите познания на фермерите в областта на ветеринарномедицинските изисквания към млечните ферми, хранене на животните, хуманно отношение, хигиена на добив, възможности за преработка и директни доставки на мляко и млечни продукти до крайния  потребител. На срещите ще бъде представен Планът за действие на България за укрепване на схемата за тестване на качеството на суровото краве мляко.
Заседанията на консултативните съвети ще се проведат след обученията с единствена точка в дневния ред запознаване със заболяването Заразен Нодуларен Дерматит. Стопаните ще получат информация както за сиптоматиката, така и за мерките, които да предприемат.
Инициативата е под егидата на Министерство на земеделието и храните, съвместно с Национална служба за съвети в земеделието, Селскостопанска академия, Българска агенция по безопасност на храните и научни кадри от Тракийски университет, гр. Стара Загора.
На мероприятията ще присъстват представители на асоциации и организации на млекопроизводителите, които ще представят различните дейности в подкрепа на преодоляването на трудностите в млечния сектор и повишаване на качеството на суровото мляко.
Обучението за хигиената на добива на млякото за София-област и София град ще се проведе на 27 април от 9,00 часа в сградата на Селскостопанска академия гр.София, ул.”Суходолска” №30.
Заинтересованите фермери от Община Ботевград могат да присъстват на заседанието за София област, съобщават от Общинската служба „Земеделие”.