На 12 юли жителите на Лопян имат двоен празник, на черковния храм „Св.св.Петър и Павел” и на селото.
Празничната програма беше изнесена в черквата със стихове и песни за селото и църковни песни, изпълнени от местни самодейци под диригентството на Пейо Пеев. Песните като текст и музика, както и стиховете са на Пейо Пеев.
Той откри черковния празник, превърнал се вече и в традиционен празник на селото, с думи на благодарност към дедите ни. Още в робските години те са поставили началото на местното училище и читалище и са построили този храм, в който ние славим тяхното дело. „Поклон пред костите на всички, живели до тук!” е и мотото на днешната програма.
Основната заслуга за учебното и читалищно дело в селото, за построяването на черковната сграда има Станчо поп Николов. Една личност, позабравена с времето, чийто гроб и надгробен паметник са в черковния двор. Според християнските канони в двора на черквата са погребвали най-заслужили хора на селището. И най-вече със заслуги към християнското учение и христовата вяра. 
Вплетен умело с програмата на самодейците, беше и тържественият водосвет, който отслужи свещеник Петко Ценов Хубавенски. Той е свещеник на селата Видраре, Джурово, Брусен и  Лопян. Цялата сружба беше на чист български, а не на църковно-славянски език, което много рядко се случва.

След програмата в черквата, за жителите и гостите на празника, беше поднесена и курбан-чорба. Не липсваха и сергиите, които макар и малко, допълваха празничното настроение.